‘Hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd’

Uit het conceptregeerakkoord zou blijken dat de aftrek in vier stappen van 3 procent wordt beperkt tot het laagste belastingtarief.

De formerende partijen willen dat de maatregel 'budgetneutraal'uitpakt.
De formerende partijen willen dat de maatregel 'budgetneutraal'uitpakt. Foto Lex van Lieshout/ANP

In het conceptregeerakkoord van de vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat dat de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld wordt afgebouwd. Dat melden ingewijden onder meer tegenover de NOS en De Telegraaf.

Uit het conceptregeerakkoord zou blijken dat de aftrek in vier stappen van 3 procent wordt beperkt tot het laagste belastingtarief. De Telegraaf schrijft dat de formerende partijen willen dat de maatregel ‘budgetneutraal’uitpakt: “Het geld dat de staat bespaart door de verminderde hypotheekrenteaftrek wordt gestoken in een verlaging van het eigenwoningforfait.”

De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al afgebouwd, met een half procent per jaar. Waar de aftrek eerst gold voor het hoogste belastingtarief van 52 procent, wordt de aftrek versneld afgebouwd tot die uiteindelijk zit op het tarief van 37 procent.

Directielid Job Swank van De Nederlandsche Bank (DNB) zei begin dit jaar nog dat de hypotheekrenteaftrek in Nederland verder versoberd moet worden. Swank, verantwoordelijk voor economisch beleid en onderzoek bij DNB, noemde de hypotheekrenteaftrek een “impliciete subsidie” van de overheid. “Eigenlijk zouden we daar vanaf moeten.”

Lees ook: DNB: aftrek hypotheekrente verder versoberen