Hof verbiedt debat Catalaans parlement

Het debat op maandag zou naar verwachting gaan over de onafhankelijkheid van Catalonië.

Een Catalaanse vlagt hangt aan een balkon in Barcelona.
Een Catalaanse vlagt hangt aan een balkon in Barcelona. Foto Yves Herman/Reuters

Het Spaanse Constitutionele Gerechtshof heeft een bijeenkomst van het Catalaanse parlement, die voor aanstaande maandag gepland stond, tijdelijk opgeschort. Dat meldt persbureau Reuters donderdag op basis van het Spaanse hof. Het is niet bekend of de Catalanen zich iets aantrekken van het verbod.

Het debat op maandag zou naar verwachting gaan over de onafhankelijkheid van Catalonië, waarover op 1 oktober een verboden referendum is gehouden. Een overgrote meerderheid stemde voor afscheiding. Voor de Catalaanse president Carles Puigdemont is de uitkomst bindend. Tot op heden is de onafhankelijkheid nog niet uitgeroepen, maar bronnen binnen de regioregering zeggen dat de regiopresident dat maandag zal doen.

Dialoog

De vraag over de rechtmatigheid van het debat in het Catalaanse parlement werd door de sociaaldemocraten neergelegd bij het hof in Madrid. De Catalaanse sociaaldemocraten van de PSC zijn verklaard tegenstander van afscheiding van Spanje. Eerder verbood hetzelfde hof het referendum over onafhankelijkheid, maar daar trokken de Catalanen zich niets van aan. Premier Rajoy stelt simpelweg vast dat er nooit een officiële volkspeiling plaats heeft gevonden. De Spaanse regering wordt daarbij gesteund door de Europese Unie.

Lees hier de NRC-explainer over het Catalaanse referendum: Hoeveel Catalanen willen echt weg uit Spanje? - en elf andere vragen over het referendum

In de dagen na het verboden referendum sprak de premier met verschillende leiders van de oppositie. Het Spaanse parlement zal volgende week over Catalonië debatteren.

Regiopresident Puigdemont probeerde tot dusver tevergeefs de dialoog te zoeken. Ook stelde hij voor dat de EU zou moeten bemiddelen om een oplossing te vinden voor het conflict tussen de Spaanse regering en de autonome regio Catalonië. Woensdag leverde Puigdemont kritiek op de Spaanse koning Felipe VI. Het staatshoofd had een dag eerder hard uitgehaald naar de Catalaanse separatisten.