Het einde van de formatie is in zicht en daarmee ook het strategisch lekken

Woensdagavond lekte uit dat het aanstaande kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een half miljard uittrekt om leerkrachten in het basisonderwijs te ontzien. Één dag voor de lerarenstaking. Toeval? Zou kunnen. De kans dat het een ‘strategisch lek’ is, is groter. Meestal gaat dat via een massamedium. In dit geval: RTL Nieuws. Dit alles in een poging om de onvrede van de docenten in de kiem te smoren.

Het lerarendouceurtje is bepaald niet het enige lek, dezer dagen. Afgelopen vrijdag nog meldde de NOS dat Rutte III de belastingen met 5 miljard euro wil verlagen.

Laat dat nou een overwinning zijn waar de VVD prat op gaat – de partij die afgelopen week door het brisante boek van oud-Kamerlid Ybeltje Berckmoes, de val van Defensie-minister Jeanine Hennis en de veroordeling van voormalig staatssecretaris Robin Linschoten wegens belastingontduiking in het nauw zat. Was het lek over de belastingverlaging toeval? Of een strategisch lek, bedoeld om de aandacht af te leiden? Op de Haagse redactie van de NOS zweren ze dat het toeval was: „Verslaggevers waren al weken met het onderwerp bezig.”

Hoe lang dit spel nog doorgaat? Tot de officiële geboorte van Rutte III. En die is aanstaande. Vrijdag heeft informateur Gerrit Zalm alle kabinetsplannen naar het Centraal Planbureau gestuurd om ze door te laten rekenen. Hét signaal dat ze er bijna uit zijn. Dus? Volgende week dinsdag, 10 oktober, presenteren de vier partijen eindelijk hun regeerakkoord. Althans, dat lekken doorgaans betrouwbare bronnen aan NRC.