Opinie

    • Merel Thie

Een tuin vol likes

Straatbeeld Fotograaf Tom van Limpt ziet steeds meer geboorteborden in de omgeving van zijn woonplaats, Reusel. „Ze maken de sociale netwerken zichtbaar

waar je deel van uitmaakt.”

Het komt in ieder geval in het oosten van het land voor en in Brabant, maar ook net over de grens in België. Bij de geboorte van een kind geven grootouders, vriendengroepen of verenigingen een bord voor in de tuin, met de naam van het kind erop. Soms een klassieke ooievaar. Vaker iets zelfbedachts.

Fotograaf Tom van Limpt uit Reusel (Noord-Brabant) heeft de indruk dat het er steeds meer worden. De borden zijn te koop of te huur maar zijn ook vaak zelfgemaakt, met de figuurzaag en een verfspuitbus. Het deel waar de naam op staat, is meestal een los onderdeel, zodat de borden kunnen worden hergebruikt.

Van Limpt ziet de borden als een reallife versie van de likes op Facebook. „Ze maken zichtbaar van hoeveel vriendengroepen, verenigingen en andere sociale netwerken je deel uitmaakt.”

Niet iedereen krijgt een bord cadeau van de gemeenschap. Op een onlineforum beklaagt een vrouw zich erover dat ‘de buurt’ niets had gedaan. „Toen hebben we snel zelf maar iets geregeld.” Een andere moeder vertelt dat ze juist bewust zelf iets had laten maken. „We wilden namelijk iets moois.”

Het viel Van Limpt op dat veel van de huizen van pasgeborenen niet af waren. Hij fotografeerde alleen de huizen en tuinen, niet de jonge ouders en hun kind(eren). Maar ook zonder dat zij in beeld zijn weet je wat zich achter de voordeur afspeelt. Het geluk, afgewisseld met wanhoop, gehannes met luiers en een allesoverheersend slaaptekort. En de behoefte om leuk gevonden te worden.