‘Dit kunstwerk gaat over de standaard van wat een vrouw zou moeten zijn’

Mijn favoriet gaat op zoek naar bijzondere, culturele aankopen. Deze week: een doek met mixed media

‘Ik zag het werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Turiya Magadlela voor het eerst op The Armory Show in New York, één van de grootste kunstbeurzen ter wereld. Daar stond een hele grote versie van dit werk, een paar meter breed. Ik vond dat heel mooi. Maar omdat haar werk op zo’n grote beurs stond, dacht ik dat het financieel niet binnen mijn bereik lag. Uiteindelijk mailde de galeriehouder mij: de galerie had kleiner werk van deze kunstenaar, of ik geïnteresseerd was.

„Dit werk komt uit Zuid-Afrika. Ik heb het niet in het echt gezien voor ik het kocht. Het uitpakken was dus heel spannend. In eerste instantie stond het werk een tijdlang op verschillende plekken in huis, om te kijken waar het het best tot zijn recht kwam. Pas daarna hingen we het op. Het werk hangt nu in de woonkamer. Na een tijdje verhuist het misschien wel weer.

„Dit kunstwerk lijkt een schilderij of een foto, maar het zijn echte panty’s die over canvas zijn gespannen. Voor mij gaat dit werk over vrouwelijkheid en de consequenties daarvan. Die panty’s zijn bedoeld om je als vrouw op je mooist te tonen, maar eigenlijk zijn ze heel lelijk. De kleur van de panty’s zegt ook heel veel. Voor mij is dit een huidskleurige panty, maar voor iemand met een donkere huid, zoals de kunstenaar van dit werk, is het helemaal niet huidskleurig. Het gaat over de standaard van wat een vrouw zou moeten zijn. En de rol die je daar zelf in speelt, want je trekt die panty’s zelf ook aan.

„Elk kunstwerk representeert wel iets van jezelf. Je gaat je er heel erg aan hechten. Als het kunstwerk er niet is, dan zou ik het ook missen. Ik wil jonge vrouwelijke kunstenaars steunen. Zo kunnen zij meer werk maken en hun boodschap vertellen. Het gaat er niet alleen om dat het werk boven de bank hangt. Ik kies vaak voor kunstenaars met wie ik overeenkomsten heb. Dat zijn vaak kunstenaars van mijn generatie. Op het eerste gezicht heb ik misschien weinig gemeen met een Zuid-Afrikaanse kunstenaar, maar de thema’s die zij aansnijdt in haar werk herken ik. Ik voel me met haar verbonden.”

Ook een favoriet kunstwerk? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl