Dit is het salaris van Homer Simpson

Vox analyseerde het inkomen van honderd banen die Homer heeft gehad. Hoeveel verdient hij? En wat zegt dat over Amerika?

Vox wilde bepalen of Homer Simpson ook qua inkomen model staat voor de middenklasse.
Vox wilde bepalen of Homer Simpson ook qua inkomen model staat voor de middenklasse. Foto Benolit Doppagne/EPA

The Simpsons zijn de ultieme Amerikaanse familie, en Homer Simpson is de belichaming van de Amerikaanse middenklasse: hij woont in een typische Amerikaanse suburb met zijn vrouw en drie kinderen, heeft niet gestudeerd en rijdt, afgezien van die ene keer dat hij een Tesla kreeg, al dertig jaar in dezelfde roze auto.

Maar hoe zit het met zijn salaris? Vox wilde bepalen of Homer Simpson ook qua inkomen model staat voor de upper lower middle class, zoals hij het zelf noemt, en deed een uitgebreide analyse van alle banen die Homer ooit heeft gehad.

Dat zijn er nogal wat, door de jaren heen was hij onder andere astronaut, kerstman, restaurantcriticus, burgemeester, bergbeklimmer, boer, uitvinder en biersmokkelaar. In totaal heeft Homer tot nu toe 191 (!) banen gehad.

Vox stelde een CV op en zocht van iedere baan het gemiddelde jaarsalaris op. Van sommige is dat schier onmogelijk: wat verdient een oplichter? Of een maffiabaas? Hoeveel krijgt een biersmokkelaar? Uiteindelijk bleven er honderd banen over, en dat resulteerde in deze grafiek:

De uitkomst is niet heel verrassend. Homer’s inkomen plaatst hem in de middenklasse, en hoewel Homer sporadisch weleens meer verdiende is de mediaan van zijn salaris zelfs nooit boven de mediaan van het salaris van de hele Amerikaanse bevolking uit gekomen.

Twitter avatar HomerJSimpson Homer J. Simpson I’m writing this from work. At least when I should be at work and on a computer I took from work. So pretty much the same thing.

Toch laat het inkomen van Homer wel iets interessants zien, een ontwikkeling die de middle class squeeze wordt genoemd. Tot de jaren ’70 groeide het inkomen van de Amerikaanse middenklasse mee met de productiviteit, maar vanaf toen is het blijven steken en niet meer meegegroeid met de inflatie.

Zo staat Homer Simpson symbool voor de Amerikaanse middenklasse: de wereld om hem heen gaat door, maar in het leven van Homer verandert er eigenlijk precies niks.