Defensie

Voor militaire missie naar Mali wil Tweede Kamer meer veiligheidsgaranties

Extra garanties wil de Tweede Kamer voor de veiligheid van de in Mali gelegerde Nederlandse militairen alvorens in te stemmen met verlenging van de missie. Dit stelden Kamerleden woensdag naar aanleiding van het debat waarbij demissionair minister Hennis (Defensie, VVD) aftrad.

Het huidige demissionaire kabinet heeft vorige maand besloten alle Nederlandse militaire missies in het buitenland met ingang van volgend jaar te verlengen. Dit besluit werd genomen nadat de aanstaande coalitiepartners hierover gepolst waren.

De grootste militaire uitzending is die in Mali. Formeel is het uitzenden van militairen een aangelegenheid voor het kabinet. Maar het kabinet is wel verplicht het parlement vooraf te informeren. De gegroeide praktijk is dat een kabinet geen militairen uitzendt als daarvoor geen meerderheid in de Tweede Kamer. bestaat.

Kamerleden van de aanstaande coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben tegenover de NOS verklaard dat zij meer zekerheid willen hebben voor de militairen over de medische opvang ter plekke. Dit was één van de kritiekpunten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over de dood van twee militairen in Mali door een ondeugdelijke granaat.

De verlengde missie in Mali zal bestaan uit 250 militairen. Dat is minder dan de ongeveer 300 van nu.

Het besluit van het kabinet staat in een zogeheten artikel 100-brief waarover de Tweede Kamer nog moet praten. De Kamer is nu bezig met de schriftelijke voorbereiding. Nog niet bekend is wanneer het debat gevoerd zal worden. Het is te verwachten dit zal gebeuren met de nieuwe ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse militairen in Mali houden zich vooral bezig met het vergaren van inlichtingen. Deze zijn bedoeld om de activiteiten van de VN-vredesmacht Minusma te ondersteunen. In Mali werken de Nederlanders nauw samen met troepen van het Duitse leger.