Cbs

Lonen stijgen, net als de prijzen

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van dit jaar met 1,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee lag de loonstijging net boven de toename van de consumentenprijzen in hetzelfde kwartaal (plus 1,4 procent). Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De grootste loonstijging deed zich voor in de landbouwsector, met 2,2 procent, door hogere salarissen in de glastuinbouw en dierhouderij. Bij de overheid namen de lonen met 0,3 procent toe. In het onderwijs gingen de lonen echter met 0,2 procent omlaag. Donderdag houden basisschoolleraren een staking uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs.

Het CBS meldde donderdag ook dat Nederlandse consumenten in september 1,5 procent meer betaalden voor goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar geleden. Daarmee is de inflatie op maandbasis voor consumenten iets opgelopen ten opzichte van augustus, toen nog sprake was van een prijsstijging op jaarbasis van 1,4 procent. De sterkere stijging komt vooral op het conto van vliegtickets. Die waren in september 6 procent duurder dan in dezelfde maand van 2016. In augustus waren vliegtickets op jaarbasis nog 3 procent goedkoper. (ANP)