Brexit

Amerikaans verzet tegen verdeling handelsquota EU-VK

De Amerikaanse regering maakt bezwaar tegen een recente afspraak over de verdeling van importquota voor landbouwproducten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Dit meldt de Financial Times. Volgens de krant laat het verzet van de VS zien hoe lastig het voor de Britten zal zijn om na EU-uittreding hun markten te beschermen. Het Verenigd Koninkrijk wil een handelsdeal met de VS, maar nu al is er een conflict. Het gaat om quota die landen als de VS toegang geven tot de lucratieve EU-markt, afgesproken binnen de Wereldhandelsorganisatie. De EU als geheel heeft deze quota nu, na de Brexit nemen de Britten een deel ervan mee volgens een afgesproken verdeelsleutel. De regering-Trump vindt dit oneerlijk: zowel de EU als de Britten zouden hun markten verder afschermen. (NRC)