Recensie

Recensie

Bowie’s meest creatieve periode in boxvorm

Bowie’s ‘Berlijnse periode’ kan volgens producer Tony Visconti beter de ‘Eno-periode’ genoemd worden. Low (1977) werd in Frankrijk opgenomen, Lodger (1979) in Montreux en alleen het tussenliggende Heroes was werkelijk een product van Bowie’s verblijf in de schaduw van de Berlijnse Muur. Dat neemt niet weg dat de trilogie zijn meest creatieve en grensverleggende werk omvat, met dank aan de invloed van elektronicavernieuwers Kraftwerk en de toevalsstrategieën van Brian Eno. De cd-box A New Career In A New Town brengt nieuwe inzichten en dwarsverbanden, onder meer door een spectaculair heldere nieuwe mix van Lodger en het livealbum Stage met de setlist in oorspronkelijke volgorde. Van ‘Speed of Life’ tot ‘Scary Monsters’ via een Frans gezongen ‘Heroes’ en Bowie’s lezing van Bertolt Brechts Baal: briljante muziek.