Thuiskok

Geroosterde pekingeend

Een tijdrovend gerecht, ideaal voor het weekend. Verwijder al het overtollige vet uit de buikholte van de eend. Leg de eend in een grote hittebestendige schaal en prik met een satépen gaatjes in de huid. Giet er kokend water over (hij moet onderstaan) en laat zo 1 minuut staan; keer de eend na 30 seconden. Giet af, leg hem op een snijplank en dep droog.

Vul de buikholte met de sinaasappel, gember, ui, knoflook, steranijs en kaneelstokjes. Trek de loshangende stukken huid over de opening van de buikholte en zet vast met een metalen prikker. Zet 2–3 uur in de koelkast of tot de huid droog is.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe voor het glazuur de honing, azijn, char-siusaus en wijn in een kleine pan met dikke bodem, zet op matig vuur en meng

alles. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 3–4 minuten zachtjes borrelen. Zet apart en laat iets afkoelen.

Wrijf de eend in met de olie en het zout en leg op een groot, licht ingevet rooster dat op een met bakpapier beklede bakplaat staat. Zet 1 uur in de oven of tot de eend donker goudbruin en gaar is; bestrijk het vlees de laatste 30–40 minuten van de braadtijd elke 10 minuten met het glazuur.