scheikunde

Nobelprijs voor nieuwe techniek om cellen in beeld te brengen

De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar de techniek van cryo-elektronenmicroscopie, die diepgevroren cellen en moleculen in hoge resolutie in beeld brengt. De Zwitser Jacques Dubochet, de Duitser Joachim Frank en de Brit Richard Henderson ontvingen de prijs. Dit is woensdagochtend bekendgemaakt door het Nobelcomité van de Zweedse Academie van Wetenschappen. De prijs wordt sinds 1901 jaarlijks toegekend aan wetenschappers die een ‘opmerkelijke prestatie’ in het onderzoek hebben geleverd en geldt als de belangrijkste wetenschappelijke prijs ter wereld. De Nobelprijs voor Scheikunde is meer dan de helft van de keren naar één persoon gegaan. Vier Nederlanders kregen die tot nog toe. De laatste was de Groningse hoogleraar Ben Feringa, vorig jaar (NRC)