Brieven

Referendum Catalonië

Catalaans nationalisme is niet het gevaar

Foto Alvaro Barrientos / AP

Oscar ten Houten schetst een eenzijdig en onrealistisch beeld van de situatie in Catalonië (Catalanen worden echt niet onderdrukt, 3/10). Het is niet te ontkennen dat het Catalaanse nationalistische kamp uitbundig profiteert van de spanningen. Maar Catalanen leven in Catalonië verenigd samen met Spanjaarden. Het beeld van een Catalonië waar Spanjaarden niet welkom zijn en Catalanen zich superieur wanen, strookt niet met de werkelijkheid.

Ten Houten bestempelt de Catalanen als nationalisten, die een gevaar zouden vormen voor de EU. Wat dat gevaar precies inhoudt, blijft vaag. We zien de Catalaanse autonomie de laatste jaren steeds verder worden teruggeschroefd en dat is de diepere oorzaak achter het huidige conflict.

Zondag hebben we een felle en gewelddadige vorm van nationalisme gezien, het nationalisme waarmee Rajoys Partido Popular is doordrenkt, gebaseerd op Franco’s idee van ‘Verenigd Spanje’. De manier waarop de politie tekeer is gegaan in Catalonië is veelzeggend.

De EU is niet zomaar een beschermer van de status quo en het zou goed zijn om dit soort gevallen met open vizier tegemoet te treden. Er is een perfecte rol weggelegd voor Europa, als bemiddelaar om de dialoog te openen en gewelddadigheden te voorkomen.