Oud-PVV’er Heemels 14 maanden de cel in

Rechtszaak

Voormalig PVV’er Michael Heemels is dinsdag veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. De rechtbank van Maastricht oordeelde hem schuldig aan verduistering en valsheid in geschrifte. Justitie had twee weken geleden 22 maanden cel geëist.

De oud-voorzitter van de Limburgse Statenfractie van de PVV hield een fictieve boekhouding bij en stal zo 177.000 euro uit de partijkas. Dat moet hij terugbetalen, inclusief accountantskosten. Dat komt samen neer op ruim 183.000 euro.

Behalve voorzitter en penningmeester van de Statenfractie was Heemels ook vijf jaar lang woordvoerder van PVV-partijleider Geert Wilders. Volgens Heemels waren die taken zo stressvol dat hij verslaafd raakte aan drank en drugs om de werkdruk aan te kunnen. De verslavingen zou hij hebben bekostigd met geld uit de partijkas.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie bleek echter dat Heemels meer dan 70 procent van dat geld besteedde aan luxegoederen, zoals dure kaartjes voor een concert van Madonna, een hotelovernachting en verlovingsringen. De officier van justitie sprak tijdens de regiezitting in maart van „een boven-zijn-stand-leefverslaving”.

De verduistering begon in januari 2012. Heemels ging ermee door tot en met eind februari 2016, toen hij zichzelf aangaf. Tijdens de rechtszaak betoogde de verdediging dat het ging om minder dan 140.000 euro, alles opgegaan aan alcohol en drugs. De rechtbank ging dinsdag niet mee met deze lagere inschatting. (NRC)