Recensie

Recensie Theater

Ook de oudere Chris Rock schittert bij vlagen

Stand-up comedy Chris Rock maakt na circa tien jaar afwezigheid op de podia zijn comeback. Niet elke grap is vlijmscherp, maar hem zien optreden is nog altijd een belevenis.

Chris Rock heeft met zijn bijtende dictie de zaal in zijn hand tijdens zijn Total Black Out Tour.
Chris Rock heeft met zijn bijtende dictie de zaal in zijn hand tijdens zijn Total Black Out Tour. Foto EPA/Stephane Reix

‘Bush was zo slecht dat hij ons Obama gaf. Trump is zo slecht dat hij ons Jezus zal geven.” Veel woorden maakt Chris Rock verder niet vuil aan Trump. Wel verzet hij zich tegen het idee dat de president een aberratie is: in Trump zie je de natuurlijke staat van de VS.

Veel harder gaat Rock in tegen het optreden van agenten die willekeurig en straffeloos zwarte mannen neerschieten. Op het verweer dat de agenten die zich misdragen, slechts de rotte appels van het korps zijn, heeft hij een schitterend antwoord: slim én de beste grap van de avond.

Het politieke deel is maar een klein segment van het optreden waarmee Chris Rock na circa tien jaar afwezigheid op de podia zijn comeback viert. Er is uiteraard een flinke portie over seks, gemengd met verhalen over zijn scheiding. Hij neemt de schuld op zich – overspel – maar Rock is geen man voor een psychoanalytische biecht. Zijn belangrijkste les is dat seks onmisbaar is voor een goed huwelijk.

De man die door het blad Rolling Stone wordt beschouwd als de op één na beste nog levende comedian (na Louis C.K.) is inmiddels een vijftiger die zijn show begint met verhalen over zijn tienerdochters. Dat loopt wat stroef, maar de onderliggende gedachte is wel vintage Rock: het zijn zwarte meisjes die moeten worden gewaarschuwd voor de witte man. Hij stopt glasscherven in hun vanille-ijs, zegt hij, om ze te leren dat alles wat wit is dodelijk is. Als ze willen snoepen moeten ze maar chocola eten.

Lees ook het profiel van Chris Rock: vier bewonderaars vertellen waarom hij zo goed is

Rock vertelt ook over zijn leven als single beroemdheid. Veelzeggend is dat hij tijdens een feest op zangeres Rihanna afstapt. „Ik vergeet hoe oud ik eigenlijk ben”, zegt hij dan. Want Rihanna kijkt hem aan alsof hij een bejaarde tante van haar is.

Op de comedian zit ook wel wat sleet. Niet elke grap is vlijmscherp en zijn tijgersluippas oogt trager. Maar met zijn bijtende dictie heeft hij de zaal in zijn hand. En zijn winnaarspose met vileine tandpastaglimlach na een goede grap is niet verdwenen. Dat alles maakt het nog altijd een belevenis om Rock te zien optreden.