NVWA: ‘vegetarische kipstuckjes’ is misleidend voor de consument

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een schriftelijke waarschuwing gegeven aan De Vegetarische Slager. Volgens de NVWA zijn productnamen als ‘vegetarische kipstuckjes’, ‘gerookte speckjes’ en ‘visvrije gamba’s’ misleidend en overtreedt het bedrijf de Warenwet. „Het is niet toegestaan om producten een naam te geven van iets wat er in niet in zit”, zegt een woordvoerder. „Het is misleidend om een product vegetarische boterhammenworst te noemen, terwijl er geen worst in zit. Hetzelfde geldt voor ‘gehackt’, daar zit geen gehakt in.” Als de namen niet worden aangepast, zal de NVWA maatregelen nemen.

Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager is verbaasd. „Volgens mij is het glashelder wat er op de verpakkingen staat en weet de consument wat hij kan verwachten. De namen van de producten maken de transitie naar plantaardig eten makkelijker. Mensen herkennen de naam van het alternatieve product.” Hij weigert de namen aan te passen.