Nationalisatie

Accountants: geen bewijs voor boekhoudkundige fraude bij SNS

Accountants hebben geen bewijs gevonden dat bank-verzekeraar SNS Reaal boekhoudkundige fraude heeft gepleegd. Verder is het niet aannemelijk dat de staat schade heeft geleden door onduidelijkheden in de cijfers. Het financiële bedrijf werd in 2013 genationaliseerd toen het failliet dreigde te gaan. Een jaar later bleek in het bedrijf 700 miljoen euro minder kapitaal te zitten dan gedacht. De onderzoekers van PwC noemen het kwalijk dat de financiële structuur erg complex was. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat er geen reden is om partijen aansprakelijk te stellen. Wel bevat het onderzoek volgens de bewindsman „een aantal kritische conclusies over de wijze waarop SNS Reaal, KPMG en DNB” hun verantwoordelijkheid hebben genomen. (NRC)