Recensie

Recensie

Een wat voorspelbare heks met een touwtje uit de brievenbus

Janneke Schotveld, bekend van de serie Superjuffie, schreef het Kinderboekenweekgeschenk 2017. ‘Kattensoep’ is een eenvoudig avontuur, maar lijkt ook een scherp kantje te krijgen.

    • Thomas de Veen

‘Wat zou er gebeuren als je daaraan trekt?’ vraagt Lucy aan Boeli in het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep. Ze staan voor het huis waar een ‘heks’ woont – en er hangt een touwtje uit de brievenbus. De kinderen zijn verbouwereerd: ‘Maar dan kan iedereen zomaar binnenkomen!’ Met dat touwtje – door Jan Terlouw gemunt als hét symbool voor de wantrouwige maatschappij van nu – knipoogt schrijfster Janneke Schotveld (1974) naar de oude kinderboekenschrijver én lijkt ze het verhaal een maatschappijkritische laag mee te geven.

Schotveld is succesvol met de serie Superjuffie, over een juf die dieren redt. Ook in Kattensoep zijn dieren in gevaar: er verdwijnen ineens verdacht veel katten. Dat voelt als een archetypisch kinderboekgegeven, zoals de hoofdpersonen ook archetypische personages zijn. Oftewel: bijster originele mensen zijn deze kinderen niet.

Nu moest Schotvelds werk het toch al niet van diepgang of verfijning hebben: haar boeken zijn leuk om de avonturen, niet om de scherpe zinnen of inzichten. Maar een vlot en strak verteld avontuur is Kattensoep ook niet. Schotveld laat haar verhaal nogal eens wegdrijven in terzijdes, soms om grapjes te maken, soms ook onverklaarbaar onbeholpen (twee bladzijden over pannenkoeken?). “De een is goed in het verfijnde, ik ben meer van het uitgebreide”, zei Schotveld onlangs in een interview, maar haar uitvoerigheid voelt niet als een kwaliteit.

Wel lijkt de kattenspeurtocht een nieuwe dimensie te krijgen dankzij dat touwtje. Het hangt uit de bus bij ene Herba, een kruidenvrouwtje met ‘de raarste kleren die hij ooit heeft gezien’. Deze ‘heks’ wordt in de publieke opinie algauw hoofdverdachte van de kattenvermissing. Maar als Boeli en Lucy zomaar bij haar naar binnen kunnen…

Moraal van het verhaal: ‘anders’ is geen excuus. Dat is wat simpel, dus je hoopt nog even dat mevrouw Drens het genius achter de kattenontvoering was: de vrouw die roddels over Herba verspreidde (xenofoob fake news!). Maar het pakt onschuldiger uit, Kattensoep blijkt tandelozer dan gehoopt. Het blijft bij een knipoog naar Terlouw.