Hack Yahoo nog groter dan gedacht: alle 3 miljard accounts getroffen

Niet 1 miljard, maar alle 3 miljard accounts die internetbedrijf Yahoo in 2013 had, zijn getroffen door een hack. Hackers kregen toegang tot onder meer namen, e-mailadressen, telefoonnummers, wachtwoorden en geboortedata. Volgens moederbedrijf Verizon zijn er geen bankgegevens buitgemaakt.

Eind 2016, drie jaar na de hack, meldde Yahoo dat er gebruikersdata waren gestolen van 1 miljard accounts. De volledige omvang van de hack werd pas duidelijk toen onafhankelijke experts het datalek hadden onderzocht, nadat Yahoo door Verizon was overgenomen.

De hack was met 1 miljard getroffen accounts al de grootste cyberinbraak ooit. Dat record blijkt nu nog hoger te liggen. Wie verantwoordelijk is voor de hack weet Yahoo niet. Alle gebruikers moesten hun wachtwoord veranderen.

Het aantal mensen van wie gegevens zijn gestolen, ligt waarschijnlijk lager dan 3 miljard. Sommigen gebruiken meerdere accounts voor verschillende diensten van Yahoo, zoals e-mail, Tumblr en Flickr.

Het was niet de laatste hack bij het techbedrijf. In september 2016 meldde Yahoo ook een datalek, dat in 2014 had plaatsgevonden en waarbij zeker 500 miljoen accounts betrokken waren.

Computerinbraken drukten eerder dit jaar de verkoopprijs toen Yahoo zijn internetactiviteiten verkocht aan de Amerikaanse provider Verizon. De hack was in februari reden voor Verizon om zijn bod op Yahoo met 350 miljoen dollar (bijna 300 miljoen euro) te verlagen. Uiteindelijk betaalde Verizon ongeveer 4,4 miljard dollar.