Expats

Naturalisatiewet strandt door wijziging mening 50Plus alsnog in de Eerste Kamer

Naturalisatie Een lobby van expats deed 50Plus van positie wisselen. Verlenging van de termijn om Nederlander te worden is daarmee van de baan.

De termijn waarop immigranten Nederlander mogen worden, wordt niet verlengd van vijf naar zeven jaar. Het plan daartoe van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie, VVD) is dinsdag in de Eerste Kamer gesneuveld.

In juni vorig jaar werd de wetswijziging wel door de Tweede Kamer aangenomen. Nu het kabinet demissionair is, gaf de senaatsfractie van de PvdA vorige week echter aan niet meer met de verlenging van de naturalisatietermijn in te stemmen. Daardoor werden de twee senaatszetels van 50Plus cruciaal voor de stemming. In de Tweede Kamer stemde die partij nog wel voor de wijziging, maar dinsdag keerde 50Plus zich in de Eerste Kamer alsnog tegen het plan.

Die draai is opvallend. In zijn verkiezingsprogramma toonde 50Plus zich nog een voorstander van het oprekken van de naturalisatieperiode. Die mocht van de partij zelfs worden verlengd naar tien jaar.

50Plus-senator Jan Nagel was vorige week echter plotseling kritisch over een onderdeel van de nieuwe wet: de mogelijkheden waarmee een buitenlandse partner van een Nederlander het Nederlanderschap kan aanvragen. Na de wetswijziging zouden deze buitenlandse partners zich niet meer vanuit het buitenland kunnen laten naturaliseren.

Onder aanvoering van Eelco Keij, voormalig kandidaat voor een Tweede Kamerzetel namens D66, stuurden honderden Nederlandse expats Nagel de afgelopen week klachten over wat de wet voor hen zou betekenen. Die lobby had effect: maandag betitelde Nagel de wijziging tegenover NRC al „een brute maatregel die het moeilijk, zo niet onmogelijk maakt om een niet-Nederlandse te laten meeverhuizen”.

De 50Plus-fractie vroeg Dijkhoff de wet terug te nemen en op het desbetreffende onderdeel te wijzigingen. Dat wilde Dijkhoff echter niet. Daarop stemde 50Plus tegen de wetswijziging.

Uiteindelijk stemden dinsdag in de Eerste Kamer alleen de fracties van VVD, PVV, CDA en SGP voor verlenging. De langere naturalisatietermijn was een uitdrukkelijke wens van coalitiepartner VVD. Dat de wet door het nieuwe kabinet opnieuw zal worden ingebracht, lijkt onwaarschijnlijk: aankomende coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn felle tegenstanders.