EC klaagt Ierland aan om belastingzaak Apple

EU-commissaris Vestager (Mededinging) daagt de Ierse regering voor het Europees Hof om 13 miljard euro geïnd te krijgen van Apple.

Foto Mahmoud Khaled/EPA

De Europese Commissie daagt de Ierse regering voor het Europees Hof van Justitie wegens nalatigheid in de Apple-zaak. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) had de Ierse fiscus augustus vorig jaar gesommeerd om 13 miljard euro aan achterstallige belasting terug te vorderen bij Apple.

“Meer dan een jaar nadat de commissie dit besluit heeft genomen, heeft Ierland het geld nog steeds niet geïnd, ook niet gedeeltelijk”, zegt Vestager. “We begrijpen dat terugvordering moeilijk kan zijn maar lidstaten moeten voldoende voortgang boeken om de concurrentie te herstellen.”

Twitter avatar vestager Margrethe Vestager Know it may be difficult, but more that 1 year after Apple decision, tax benefits not recovered by Ireland. We ask EU court to look into it.

Na een twee jaar durend onderzoek concludeerde de Europese Commissie dat Apple in 2003 effectief 1 procent belasting betaalde. In de jaren erna daalde dat percentage en in 2014 bedroeg de belasting 0,005 procent. Dat is omgerekend 50 euro belasting op 1 miljoen euro winst. Over die periode moet Ierland van de EC alsnog belasting vorderen.

Lees ook: Ierland wil die 13 miljard van Apple niet

Het is de grootste naheffing die in Europa ooit is opgelegd. Op de tweede plek staat het Franse energiebedrijf EDF, dat in 2015 1,4 miljard euro moest terugbetalen.

Fiscaal aantrekkelijk

Nu betalen de techreuzen winstbelasting in het EU-land waar ze gezeteld zijn. In Apples geval: Ierland, een fiscaal aantrekkelijk land. En dat terwijl ze enorme omzetten genereren in de andere lidstaten. Die lopen door de vestigingsregel miljarden mis.

Premier Leo Varadkar van Ierland, de Europese thuisbasis van onder meer Google en Apple, keerde zich vorige week fel tegen een voorstel van onder meer Frankrijk en Duitsland om grote techbedrijven meer belasting te laten betalen.