Dijkhoff vervangt Hennis als minister van Defensie

Dijkhoff stopt als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en draagt taken over aan minister Blok.

Foto Bart Maat/ANP

Klaas Dijkhoff (VVD) vervangt de dinsdag opgestapte Jeanine Hennis (VVD) als minister van Defensie. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Dijkhoff was in het demissionaire kabinet staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, maar draagt die taken nu over aan demissionair minister Stef Blok.

Hennis trad dinsdag af naar aanleiding van het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Dat maakte ze bekend na een debat over het ongeval. De Tweede Kamer was in het debat over de gemaakte fouten zeer kritisch op de beantwoording van de minister. Ook de hoogste militair van Defensie, Tom Middendorp, stapte op. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is Defensie in de zaak “ernstig tekortgeschoten”.

Lees ook: Hennis toont in ferm debat alsnog zelfreflectie

Dijkhoff en Hennis gelden binnen het kabinet als intimi. Ze stonden allebei hoog op de VVD-kandidatenlijst en deelden sinds de verkiezingen een werkkamer in de Tweede Kamer. Dijkhoff stond Hennis ook intensief bij sinds het verschijnen van het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het mortierongeluk in Mali, dat leidde tot haar val.

Dijkhoffs benoeming komt als een verrassing – ook voor VVD-Kamerleden. Het is bovendien pikant in het licht van de personele bezetting bij de VVD: Hennis en Dijkhoff gelden allebei als potentiële opvolger van partijleider Rutte en waren voorbestemd om minister en fractievoorzitter te worden.

VVD-fractieleider Zijlstra wilde woensdagochtend niet ingaan op de politieke toekomst van Hennis. “Dit is de stap die nu nodig is om te zorgen dat het demissionaire kabinet kan blijven functioneren op alle posten. Wat het voor hierna betekent is voor hierna.”

Lees ook: Vertrek van weer een VVD’er brengt Rutte in lastig parket