Actrice Sylvia Hoeks in Blade Runner volgens New York Times ‘overtuigend angstaanjagend’

Sylvia Hoeks als Luv.
Sylvia Hoeks als Luv.

De Nederlandse actrice Sylvia Hoeks breekt door in Hollywood met de veelgeprezen sciencefictionfilm Blade Runner 2049. The New York Times omschrijft haar als een „overtuigend angstaanjagende aanwezigheid”, The Guardian schrijft dat Hoeks de emotieloze Luv „superbly” speelt.

Hoeks kreeg de rol in het vervolg op cultklassieker Blade Runner uit 1982 door een zelfgemaakte auditiefilm naar regisseur Denis Villeneuve te sturen. In Hollywood gebeurt de selectie van acteurs vaker via dit soort selftapes. Hoeks: „Ik was bezig met opnames in Duitsland en had draaidagen van 15 uur.” Ze had eigenlijk geen tijd voor een auditie, maar met enige creativiteit lukte het haar wel een zeer overtuigende opname te maken. Hoeks: „Ik zat tegen de badkamerdeur, met veel stopcontacten in de buurt waar ik extra lampen in had gestoken. Ik stak ook kaarsjes aan voor nog meer licht.” Villeneuve nodigde Hoeks na het zien van de tape meteen uit voor een auditie in Montréal, zonder haar werk in eerdere films zelfs maar te bekijken. „Hij vertelde dat hij bang van me werd”, vertelt Hoeks .

Inmiddels lijkt het een begin van een traditie dat de tegenspeler van de held in een Blade Runnerfilm door een Nederlandse acteur wordt vertolkt. In de originele film speelde Harrison Ford (nu in een bijrol) een ‘blade runner’, met als tegenspeler Rutger Hauer. Hoeks speelde op haar selftape een van de meest iconische scènes van Hauer na.

Blade Runner pagina C4-5