Aanslag met messteken

Dader Marseille luisterde naar muziek IS

Het vermoeden dat de aanslag zondag in Marseille, waarbij twee nichtjes met messteken werden gedood, een terroristische achtergrond heeft, is versterkt nu blijkt dat op de telefoon van de dader gezangen stonden die in verband zijn gebracht met Islamitische Staat, zo melden Franse media.

Enkele uren na de aanslag is deze opgeëist door Islamitische Staat, maar anders dan de filmpjes op zijn telefoon heeft de Franse politie voor zover bekend niets concreets gevonden dat de dader in verband brengt met islamitisch extremisme.

De politie heeft de man inmiddels geïdentificeerd. Het is 29-jarige Tunesiër Achmed Hanachi. Hij stond niet op de terreurlijst van de inlichtingendiensten, maar was bekend bij de politie wegens drugshandel en winkeldiefstal – vrijdag was hij daarvoor nog aangehouden in Lyon.

Hanachi doodde zondagmiddag voor het station van Marseille twee vrouwen van 20 en 21 jaar. Hij werd daarna doodgeschoten door soldaten van de operatie Sentinelle, bedoeld om publieke plaatsen te beschermen tegen terreuraanslagen.

De man heeft onder verschillende identiteiten geleefd in Frankrijk en Italië. Hij deed zich voor als Marokkaan, Algerijn of Tunesiër.

Italiaanse autoriteiten proberen er nu achter te komen of het toeval is dat Hanachi enige tijd met zijn vrouw in dezelfde stad heeft gewoond als Anis Amri, de Tunesische dader van de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn vorig jaar. Die heeft in 2015 een tijdje in een gehucht bij het stadje Aprilia gewoond, iets ten zuiden van Rome. De Franse Nationale Assemblée heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe anti-terreurwet. In grote lijnen bevat die een aantal maatregelen die nu alleen nog mogelijk zijn onder de noodtoestand die na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 is ingesteld. (NRC)