Spaanse fans fluiten Catalaanse voetbalheld Piqué uit

Gérard Piqué van FC Barcelona werd maandag tijdens een training van het Spaanse nationale voetbalelftal uitgejouwd door supporters die hem verwijten openlijk vóór afscheiding te zijn.

De militaire politie pakt borden af van voetbalsupporters die tegen Piqué demonstreren. Op het bord van de fan: "Piqué weg".
De militaire politie pakt borden af van voetbalsupporters die tegen Piqué demonstreren. Op het bord van de fan: "Piqué weg". Foto Rafael Marchante/Reuters

De Guardia Civil moest er aan te pas komen om een aantal supporters op het complex van de Spaanse bond tot bedaren te brengen toen Gerard Piqué het trainingsveld opliep. De Catalaanse verdediger werd uitgefloten en uitgejouwd. De militaire politie pakte een aantal spandoeken af met teksten die tegen Piqué waren gericht. De voetballer besteedde er zelf geen aandacht aan en werkte gewoon de oefensessie in aanloop naar Spanje-Albanië af.

Het conflict tussen ‘Madrid’ en ‘Barcelona’ over de vraag of Catalonië zich zou mogen afscheiden van Spanje sloeg zo ook over op het Spaanse voetbalelftal. De 30-jarige Piqué is al langer het mikpunt van kritiek bij een deel van de aanhang van La Roja omdat hij zich openlijk manifesteert als separatist en zich via sociale media afzet tegen de Spaanse regering. De Spaanse bondscoach Julen Lopetegui houdt Piqué graag bij zijn selectie en roemt zijn instelling als voetballer.

Emotioneel

Piqué bracht zondag voor het competitieduel tussen FC Barcelona en Las Palmas eerst een stem uit bij het verboden referendum over onafhankelijkheid. Toen hem na de wedstrijd, die zonder publiek werd gespeeld, om een reactie werd gevraagd raakte hij bevangen door emoties. Met een snik in zijn stem hekelde Piqué het harde ingrijpen van de Spaanse politie. „Ik blijf graag voor Spanje spelen, maar als er mensen bij de bond zijn die daar anders over denken doe ik een stap opzij”, stelde de centrale verdediger.

Piqué kende sinds zijn debuut in 2009 grote successen met het Spaanse elftal. Hij maakte deel uit van de ploeg die in 2010 de WK-finale tegen Nederland won. De verdediger speelde ook negen keer van het officieuze elftal van Catalonië. Als Catalonië zich zou afscheiden van Spanje zou Piqué waarschijnlijk de mogelijkheid krijgen over te stappen. Zoals Aleksej Michailitsjenko als Russisch in het verleden overstapte naar het nationale elftal van Oekraïne. En ook spelers van het voormalige Joegoslavië stonden later als internationals van Servië en Kroatië tegenover elkaar.