Spaanse fans fluiten Catalaan Piqué uit

De Guardia Civil moest er maandag aan te pas komen om fans op het complex van de Spaanse voetbalbond in toom te houden toen Gerard Piqué het veld opliep. De Catalaanse verdediger werd uitgefloten, uitgejouwd. De militaire politie pakte anti-Piqué-spandoeken af. Piqué maakte gewoon de training af voor het duel Spanje-Albanië.

Het conflict over de vraag of Catalonië zich zou mogen afscheiden sloeg zo ook over op het Spaanse elftal. Piqué (30) is al langer mikpunt van kritiek bij een deel van de aanhang van La Roja omdat hij zich openlijk manifesteert als separatist en zich via sociale media afzet tegen de Spaanse regering. De Spaanse bondscoach Julen Lopetegui houdt de verdediger er graag bij en roemt zijn instelling als voetballer.

Piqué bracht zondag voor het competitieduel tussen FC Barcelona en Las Palmas eerst een stem uit bij het verboden referendum over onafhankelijkheid. Toen hem na afloop om een reactie werd gevraagd, werd hij emotioneel. Met een snik in zijn stem hekelde Piqué het harde ingrijpen van de Spaanse politie. „Ik blijf graag voor Spanje spelen, maar als mensen bij de bond er anders over denken doe ik een stap opzij.”

Piqué speelt al sinds 2009 voor Spanje, waarmee hij in 2010 de wereldtitel won. Hij speelde ook negen keer voor het officieuze elftal van Catalonië. Als Catalonië zich afscheidt, mag hij waarschijnlijk overstappen. Zoals spelers van Joegoslavië later als internationals van Servië en Kroatië tegen elkaar speelden.

Catalaans separatisme pag. 8-9