Referendum over afscheiding

Spaanse koning haalt fel uit naar Catalanen

De Spaanse koning Felipe VI spreekt zijn onderdanen toe in een zes minuten durende speech op nationale televisie in Spanje.
De Spaanse koning Felipe VI spreekt zijn onderdanen toe in een zes minuten durende speech op nationale televisie in Spanje. Foto AFP

De Spaanse koning Felipe VI heeft op dinsdagavond in een tv- toespraak in harde bewoordingen afstand genomen van de Catalaanse separatisten. Bij het conflict tussen de Spaanse regering en de autonome regio Catalonië schaarde hij zich volledig achter premier Mariano Rajoy.

Het staatshoofd deed in een speech van zes minuten geen enkele handreiking aan de Catalaanse separatisten. Hij riep de regioregering op boven alles de Spaanse grondwet te respecteren. Felipe VI verweet de Catalaanse regioregering „een ontoelaatbaar gebrek aan loyaliteit” door een „ illegaal referendum” te organiseren.

Volgens de koning heeft de regioregering in Barcelona „onnodig de verkeerde weg gekozen”. Felipe VI waarschuwde dat „het onverantwoordelijke beleid van de Catalaanse leiders de economische en sociale stabiliteit van Spanje in gevaar kan brengen”.

Het staatshoofd richtte zich vervolgens tot de Catalanen die wel bij Spanje willen blijven. „We hebben tientallen jaren in een democratie geleefd, die iedereen grondwettelijke mogelijkheden biedt om hun ideeën binnen de wet te verdedigen. Daarbij is ook plaats voor de Catalanen”, aldus Felipe VI. „We zullen alle mogelijke middelen gebruiken om hun rechten te beschermen.”

Lees ook deze reportage uit Madrid: ‘De Catalanen zijn veel te ver gegaan’

In Barcelona werd op dinsdag op grote schaal gestaakt. Vrijwel de hele dag lag het verkeer en het openbaar vervoer in de stad plat.