OM eist zes jaar tegen man die benzinepomp ramde

De man zei eerder zichzelf van het leven te willen beroven. Volgens het OM is het een wonder dat er verder niemand gewond is geraakt.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft zes jaar cel geëist tegen een 34-jarige man die vorig jaar opzettelijk en met hoge snelheid inreed op benzinestation De Andel langs de A12 bij Gouda. Dat meldt het OM dinsdag.

De man wordt doodslag, brandstichting, rijden onder invloed en de vernieling van drie auto’s ten laste gelegd. Vlak na het incident verklaarde de man tegen de politie dat hij zichzelf van het leven probeerde te beroven.

De auto raakte op hoge snelheid een betonnen geleider en vloog vervolgens door de lucht het dak van de benzinepomp op. Er ontstond brand en omstanders konden de man in onbewuste toestand uit zijn auto halen. De benzinepomp brandde volledig uit en de schade bedraagt ruim 4 miljoen euro.

Volgens de officier van justitie is het een wonder dat er verder niemand gewond is geraakt en heeft de man een aanslag gepleegd, “enkel niet met terroristisch oogmerk”.

Zwijgrecht

De man beroept zich op zijn zwijgrecht waardoor er geen psychologisch onderzoek heeft kunnen plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van het OM kon er daarom geen TBS worden opgelegd terwijl de man wel psychische en sociale problemen heeft. De strafeis van zes jaar is onder meer geëist omdat de maatschappij volgens de woordvoerder beschermd moet worden tegen deze man.

Dat de man suïcide wilde plegen noemt de officier van justitie in een verklaring “tragisch” maar hij noemt de keuze “om daarbij onschuldige omstanders grote risico’s te laten lopen onbegrijpelijk, zelfzuchtig en terecht strafbaar”. De rechter doet over twee weken uitspraak.