Nederlanderschap

Naturalisatiewet dreigt te stranden in senaat

Het plan van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) om de termijn waarop immigranten Nederlander mogen worden te verlengen van vijf naar zeven jaar dreigt te stranden in de Eerste Kamer. Senator Jan Nagel (50Plus) is sceptischer over de wetswijziging dan partijleider Henk Krol, die in de Tweede Kamer voor stemde. De twee senaatszetels van 50Plus zijn cruciaal voor de stemming dinsdag.

Nagel was in het debat vorige week licht kritisch over de „arbitraire” keuze voor zeven jaar en de kosten van de naturalisatie. Maar afgelopen week heeft hij zich laten overtuigen door een argument van D66: dat de wet te grote nadelige gevolgen heeft voor Nederlandse expats. Als zij willen terugkeren met een niet-Nederlandse partner kan die zich na de wetswijziging niet meer vanuit het buitenland laten naturaliseren. „Het is een brute maatregel die het moeilijk, zo niet onmogelijk maakt om een niet-Nederlandse te laten meeverhuizen”, zegt Nagel nu. Nadat bij D66 bekend werd dat hij gevoelig was voor dit argument, is hij overspoeld met honderden klachten van expats over wat de wet voor hen zou betekenen.

Of hij daarom definitief tegen gaat stemmen, wil Nagel maandagavond niet zeggen. Omdat de Eerste Kamer wetten niet kan amenderen is er naast een voor- of tegenstem maar één optie. „De consequentie kan zijn dat de staatssecretaris de wet moet terugnemen om deze te herstellen”, suggereert Nagel. Dan moet het nieuwe kabinet beslissen of de wijziging nog doorgaat. D66 en ChristenUnie zijn hier sowieso tegen.