Natuurkunde

Nobelprijs gaat dit jaar naar zwaartekrachtgolven

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de ontdekking van de zwaartekrachtgolven in 2016. De Amerikaanse fysici Rainer Weiss, Barry C. Barish en Kip S. Thorne delen de prijs.

Dit is dinsdagochtend bekendgemaakt door het Nobelcomité van de Zweedse Academie van Wetenschappen. De prijs wordt sinds 1901 jaarlijks toegekend aan wetenschappers die een ‘opmerkelijke prestatie’ in het onderzoek hebben geleverd en geldt als de belangrijkste wetenschappelijke prijs ter wereld. Het prijzengeld is ruim 900.000 euro (te besteden naar eigen goeddunken) en een medaille met een afbeelding van Alfred Nobel. Meestal worden de prijzen pas jaren na de ontdekking toegekend om te voorkomen dat de prijs gaat naar een ontdekking die later niet blijkt te kloppen. (NRC)