Middendorp gispt bij vertrek bezuinigingen op Defensie

De Commandant der Strijdkrachten treedt twee dagen voor de geplande overdracht van de macht terug naar aanleiding van Mali.

Middendorp tijdens het Tweede Kamerdebat.
Middendorp tijdens het Tweede Kamerdebat. Foto Jerry Lampen/ANP

Tom Middendorp heeft in zijn afscheidstoespraak als Commandant der Strijdkrachten felle kritiek geuit op 25 jaar bezuinigingen op de krijgsmacht. Hoewel het mortierongeluk in Mali volgens hem niet volledig aan geldgebrek te wijten is, zei hij geworsteld te hebben met de slinkende budgetten.

Minister Hennis maakte het vertrek van Middendorp, twee dagen voor de eerder geplande ceremoniële overdracht van het commando, bekend in het debat waarin ook zijzelf aankondigde op te stappen. Middendorp zei terug te treden omdat zijn positie onhoudbaar was geworden door de gerezen twijfels over de kwaliteit van het militaire advies dat de missie in Mali mogelijk maakte, en zijn “integriteit als Commandant der Strijdkrachten”.

Geraakt

Middendorp zei geraakt te zijn door de kritiek van de Onderzoeksraad dat Defensie de uitvoering van missies boven de veiligheid van mensen zou stellen, en de kritiek op de medische zorg waarover de militairen in Mali beschikten.

“Iedereen weet dat aan het werk van een militair soms grote risico’s kleven”, zei Middendorp met achter zich onder anderen de plaatsvervangend CDS, luitenant-generaal Martin Wijnen. “Militairen kunnen door vijandelijk handelen sneuvelen, maar het mag nooit zo zijn dat ze omkomen door gebrek aan goede spullen en gebrek aan goede training.”

Middendorp zei zich verantwoordelijk te voelen voor de missie in Mali, omdat hij in zijn militair advies zijn fiat voor de missie had gegeven:

“Pas als alle lichten op groen staan, geef ik positief advies. Dat gold dus ook voor de missie naar Mali. Toch is daar gevaar ontstaan door een combinatie van factoren. De OVV was daar duidelijk over.”

Wel benadrukte Middendorp, net als minister Hennis eerder in het debat, dat de inspecteurs van Defensie de medische voorzieningen in Mali als toereikend beoordeeld hebben.

Lees hier het liveblog over het debat terug.

Nieuwe CDS

Middendorp zou donderdag in een militaire ceremonie op het Binnenhof het commando overdragen aan Rob Bauer, die daarmee bevorderd zou worden tot Commandant der Strijdkrachten. De ceremonie gaat niet door, maar donderdag vindt er wel een overdracht plaats. Plaatsvervangend CDS Wijnen zal dan zijn taken overdragen aan Bauer. Daar moet ook een minister van Defensie bij zijn. Wie dat wordt, zal waarschijnlijk in de komende dagen duidelijk worden.

Omhelsd

Hoewel Middendorp in het verleden vaker zijn zorgen heeft geuit over de bezuinigingen op Defensie, was deze verklaring buitengewoon kritisch. Na afloop van zijn toelichting werd hij door de top van de krijgsmacht, die achter hem stond, omhelsd.

Middendorp tijdens de toelichting op zijn vertrek. Achter zich (v.l.n.r.) de directeur Defensie Materieel Organisatie, de commandant Commando DienstenCentra, de commandant Koninklijke Marechaussee, plaatsvervangend CDS Wijnen, de commandant Luchtstrijdkrachten, de commandant Landstrijdkrachten, de commandant Zeestrijdkrachten en de krijgsmachtadjudant.Foto Jerry Lampen/ANP