Landelijke maatregel

Jodiumtabletten, voor het geval dát

De maatregel is „niet gericht op een specifieke dreiging”, laat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) weten. Het kabinet „acht de kans op een nucleair ongeval net zo klein als voorheen”. Toch krijgen volgende week zo’n 3 miljoen Nederlanders jodiumtabletten met de post. Die pillen moeten hen beschermen tegen schildklierkanker, die zich, vooral bij jonge kinderen, kan ontwikkelen als bij een kernongeval in of dicht bij Nederland radioactief jodium vrijkomt.

Deze week krijgen 1,2 miljoen huishoudens binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor een kaart in de brievenbus die aankondigt dat ze in de weken erna een doosje pillen kunnen verwachten.

Nederland beschikt sinds 1987 over een landelijke voorraad jodiumpillen, die in Zoetermeer wordt bewaard. Toch wil de regering de pillen huis-aan-huis verspreiden, voor als er zich een ongeval voordoet in Borssele, Delft en Petten, in de Belgische centrales van Doel, Mol en Tihange of de Duitse centrale in Emsland. Met deze maatregel loopt Nederland in de pas met Duitsland en België, die de pillen eerder al hebben verspreid.

De pillen worden verstuurd aan mensen tot 40 jaar die binnen 20 kilometer van een reactor wonen, en aan huishoudens met kinderen tot 18 jaar binnen de 100 kilometer van een reactor. Zwangere vrouwen behoren ook tot de doelgroep, die bij een kernongeval tabletten moeten slikken ter bescherming van hun ongeboren kind.

Jodium slikken is een van de weinige maatregelen die je kunt nemen bij een kernongeval. Het beschermt niet tegen andere radioactieve stoffen die vrijkomen. (NRC)

    • Arjen Schreuder