Kunstmestfabriek

Roemenen protesteren bij Yara in Sluiskil om achterstallig loon

Een grote groep buitenlandse arbeiders heeft maandag gedemonstreerd bij kunstmestfabrikant Yara in het Zeeuwse Sluiskil. Dat meldde de regionale zender Omroep Zeeland. De Roemeense en Italiaanse werknemers werken voor SIM SpA, een Italiaans constructiebedrijf voor de industrie. Ze bouwen een nieuwe fabriek op het terrein van de Noorse kunstmestfabrikant. De werknemers zeggen dat ze nog loon krijgen van hun Italiaanse werkgever. Volgens vakbond CNV gaat het om duizenden euro’s. Omroep Zeeland meldde dat er zo’n 75 arbeiders voor de poort stonden; volgens een woordvoerder van Yara waren het er meer dan 150. SIM werkt in opdracht van hoofdaannemer Maire Tecnimont SpA, eveneens een Italiaans bedrijf. Er werken momenteel 500 tot 600 mensen aan de bouw van de fabriek. (NRC)