Recensie

Recensie Film

Dummie gaat van de molens en tulpen naar de soek

Kinderfilm In de derde Dummie de mummie-film wil Dummie afscheid nemen van zijn ouders. Op naar Egypte, waar avontuur belangrijker blijkt dan emotie.

Julian Ras als Goos en Yahya Gaier als mummie.
Julian Ras als Goos en Yahya Gaier als mummie.

In de derde Dummie de mummie-film, naar de boeken van Tosca Menten, wil Dummie graag naar Egypte om afscheid te kunnen nemen van zijn ouders. Maar dan moet hij eerst een paspoort – en zal het lukken om Goos en zijn wat bangige vader Klaas te overtuigen naar zijn moederland te reizen? Eenmaal in Egypte moeten ze ook nog de tombe zien te vinden waar Dummies vader en moeder liggen.

Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet contrasteert clichés over Holland, met zijn molens, tulpen en kaas, met clichés over Egypte. Dat is het land van de exotische soek, waar iedereen Nederlands spreekt – eentje zegt zelfs ‘jemig de pemig’ – en waar toeristen stelselmatig geld uit de zak wordt geklopt. Spannende avonturen zijn belangrijker dan emoties, Dummies vaarwel aan zijn ouders wordt wat afgeraffeld.

De jeugdfilm verwijst lichtjes naar Indiana Jones en Star Wars, een R2D2-achtig robotje staat Dummie en Goos bij. Waarom schooljuf Friek ook mee moest, blijft wat raadselachtig: zij heeft weinig te doen.

Tegenover flauwigheden met en over Egyptenaren staan leuke grapjes als een wieldop met Camel-logo, een reisgids die De Vrije Planeet heet en een instrumentale versie van Walk Like an Egyptian bij de aftiteling.