Recensie

Recensie Film

Dertien zijn gaat na honderd jaar vervelen

Kinderfilm De nieuwste film gebaseerd op de Kleine Vampier-boeken, een animatieversie, zet volledig in op spanning, met af en toe een geestige vondst.

‘Sterveling’ Anton en vampiermeisje Anna in De Kleine Vampier.
‘Sterveling’ Anton en vampiermeisje Anna in De Kleine Vampier.

Hij heeft geen zin om voor de driehonderdste keer dertien te worden en nog minder in de ouderwetse feestkleding die hij moet aantrekken. De kleine vampier Rudolph is een beetje dwars. Tijdens een grote bijeenkomst van zijn ‘clan’ vlucht hij dus met zijn grote broer uit de catacomben waar hij van zijn bangige ouders moet blijven. En ziet hoe een kwaadaardige vampierenjager achter zijn familie aanzit. Gelukkig leert hij in de echte wereld ook ‘sterveling’ Anton kennen die op vakantie is in Duitsland met zijn ouders. Het door vampieren geobsedeerd tienerjongetje helpt Rudolphs familie graag.

Boeken uit de reeks van de Duitse Angela Sommer-Bodenburg met de Kleine Vampier in de hoofdrol werden al verschillende malen verfilmd, in 2000 was er een speelfilm. Nu is er een animatiefilm die als grote voordeel heeft dat spectaculaire tochtjes door de lucht gemakkelijker te verbeelden zijn dan met echte acteurs. Deze Kleine Vampier-film zet volledig in op spanning tijdens talloze achtervolgingen door de lucht en door bossen van Duitsland en Transsylvanië. Aan de rest van het verhaal is minder aandacht besteed. Af en toe zit er een geestige vondst in – zoals de koe die vampier wordt nadat Rudolph een hapje uit haar nek heeft genomen. In mensenbloed zijn de bloedzuigers in deze film niet echt geïnteresseerd, ook Rudolphs ouders laten zelden hun tanden zien: het maakt De Kleine Vampier tot een beetje brave film.