Brieven

Deelfietsen

Pak eens vaker een gedeelde fiets

Foto Remco Koers

Ik raak een beetje overstuur van het artikel over vermeende last van deelfietsen (Een land vol fietsen, Economie, 30/9). Een fiets is schoon, goed voor de gezondheid, neemt weinig ruimte in en verbruikt veel minder grondstoffen voor productie en recycling.

Als ik een willekeurige straat in kijk, zie ik vooral auto’s. Ruimtevreters, want ze worden steeds groter bij elke upgrade van een model, waarvan we voorlopig de vervuilende aspecten nog niet mogen relativeren. Idioot ook, omdat geen overheid rept over het feit dat steeds grotere gevaarten op wielen niet zuinig genoeg worden. Mijn voorstel aan overheden zou zijn om stalling en gebruik van deelfietsen te stimuleren en het straatbeeld van (auto)blik te zuiveren. Zorg ervoor dat fietsers, automobilisten en voetgangers gescheiden van elkaar de weg kunnen gebruiken. Kwestie van prioriteiten, lijkt me zo.

Mijn voorstel aan zeurpieten over fout geparkeerde fietsen zou zijn om kritischer naar auto’s te kijken en zich te realiseren dat het merendeel van hun bezitters meestal in hun eentje gebruik maken van een ongedeeld vier- tot vijfpersoons gevaarte.

En wat vaker zo’n gedeelde fiets te pakken.