Concert voor energie en troost

Herdenking

„Ons herdenkingsconcert Echo’s van de Bijmerramp gaat over verborgen verdriet, over Hidden Sorrow, zoals een van de nummers heet”, zegt componist en dirigent Konrad Koselleck van de Konrad Koselleck Big Band, die hij in 2004 oprichtte. In zijn speurtocht naar muzikanten die de ramp van nabij meemaakten of anderszins betrokken zijn, stuitte hij op Surinaamse en Afrikaanse musici. „Opvallend is dat in de Surinaamse rouwcultuur bazuinen een beslissende rol spelen en in de Afrikaanse de trommels. Onze Ghanese percussionist Kofi Ayivor woont sinds 1980 in de Bijlmer. Hij zag mensen uit de brandende flats springen; hij en zijn collega-muzikanten hebben de volgende dagen trommel gespeeld. Als om te spreken met de doden en vermisten.”

Tijdens een indrukwekkende try-out in het Amsterdamse Bimhuis blijkt waarom de ondertitel van het concert De kracht van muziek 25 jaar na de crash is. De band brengt liederen, hymnen, waaronder Amazing Grace, een soundscape met het befaamde gesprek tussen de verkeerstoren van Schiphol en het El Al-vliegtuig en een optreden van de Surinaamse bazuinspeler en altsaxofonist Phil C.U. Stuart. Bandleider Koselleck wil „energie en troost bieden”.

Percussionist Kofi Ayivor (1939) kon na de Bijlmerramp „een maand lang niet slapen”. Hij keerde terug van een workshop percussie in het Tropenmuseum en zag vanuit de metro het vliegtuig op de Bijlmerflats neerstorten: „Mensen sprongen naar beneden, mijn vrouw bevond zich in de flats. Gelukkig heeft ze het overleefd.” Ayivor herinnert zich nog elke dag het inferno van toen.

Bandleider Koselleck is ervan overtuigd dat historische thema’s in de jazzmuziek van grote betekenis zijn: „Een thema gaat dwars door stijlen heen: we herdenken de ramp met gospel en verhalen, met liederen uit Ghana en Suriname.”

Ook rappers treden op, onder wie Mizztamizzo (Mitchel van Ommen) die drie jaar was toen hij bij zijn grootmoeder op bezoek was, in Kikkenstein. Hij herinnert zich „dat de flat schudde en dat hij uit angst onder het bed kroop”. Zijn leven, zegt Van Ommen, „is erdoor veranderd”. Dat hij leeft, „is nog steeds een wonder”. In de muziek vindt hij troost en kracht, want „muziek maakt emoties intenser”. Een van de mooiste frasen brengt de 20-jarige rapster Schiavone Simson: „Het was of de engelen met het gezicht de andere kant op sliepen.”

Konrad Koselleck Big Band: 4/10, Groeiend Monument; 7/10, Bijlmer Parktheater. Inl: koselleck.com
    • Kester Freriks