Brieven

Brieven

Straatbeeld

REO heeft wel bestaan

In het interessante artikel ‘Straatbeeld’ (Achterpagina, 29/9) staat dat het automerk REO niet bestaan heeft en de dealer wel fictie zou zijn. Dit is een onwaarheid. Het Amerikaanse auto- en truckmerk heeft bestaan van 1905 tot 1975, en kwam voort uit het vertrekken van de heer Ransom E. Olds bij de firma Olds Motor Vehicle Company (later Oldsmobile als onderdeel van General Motors). Hij is daarna voor zichzelf begonnen met het merk REO. Overigens is de naam van de Amerikaanse band REO Speedwagon een eerbetoon aan een type auto van het merk REO.

Toestingsverbod

De rechter oordeelt wél

In de ingezonden brief ‘Alleen de wet’ (28/9) stelt A.P.W. van den Broek dat het toetsingsverbod niet alleen geldt bij toetsing van de wet aan de Grondwet „maar aan alle vormen van supranationale wetgeving”. Dit klopt niet. Artikel 94 van onze Grondwet bepaalt namelijk dat wetten geen toepassing vinden indien zij onverenigbaar zijn met eenieder verbindende bepalingen van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Wie oordeelt daarover? Precies, de rechter.

Merelsterfte

Rolverdeling

Bij de opeenvolgende generaties merels in de tuin van Frans van der Helm weigerden de vrouwtjes hun slovende mannetje bij de voedering van de uitgevlogen jongen bij te staan (Achterpagina, 30/9). Hij vraagt zich af of dit een eigenaardig trekje is van zijn genetische lijn of dat deze genderscheiding des merels is. Dat laatste is het geval.

Bij merels verzorgt het mannetje de uitgevlogen jongen nog een tijd, terwijl het vrouwtje zich alweer voorbereidt op het volgende legsel. De meeste hoger ontwikkelde diersoorten (herten, kippen, stekelbaarsjes) vergroten hun fitness door een taakverdeling tussen de mannen en de vrouwen.

Merelsterfte (2)

Merelbestand

Op een pakkende manier heeft Frans van der Helm zijn gemis aan merels verwoord (30/9). De sterfte onder merels blijkt het gevolg te zijn van het usutuvirus, dat zwaluwen uit Afrika hebben meegenomen. NRC heeft hier ook in een aantal artikelen aandacht aan besteed.

Van der Helm kaart hier een grote kwestie aan. Op internet las ik op Nieuwsblad.be een artikel van 10 augustus 2017 met het bericht dat rond de stad Gent de helft van het aantal merels dood is. En het sterven zou nog maanden doorgaan.

Hoe zit het in Nederland? Daarover zijn vrijwel geen gegevens. Zelf hoor of zie ik al maandenlang geen enkele merel. Heb navraag gedaan, hier en daar in het land, met telkens hetzelfde resultaat.

Het ziet ernaar uit dat het merelbestand wordt gedecimeerd. In dat geval zal Van der Helm, en vele anderen met hem, jaren moeten wachten, eer er weer genoten kan worden van zingende merels die elkaar ’s avonds beantwoorden.

Goes

Taal

Vermijd lelijkheid

Is het mogelijk om goede Nederlandse taal te gebruiken en uitzonderlijk lelijke woorden zoals ‘geüpgradede’ te vermijden?

Het viel me op, in dit geval in het artikel over zwaartekrachtgolven (29/9).

Ik begrijp natuurlijk dat deze term steeds meer gangbaar is. Maar wat is er mis met een gangbare Nederlandse term als ‘verbeterde’?

Rolling Stones

Concert

Geweldig! Afgelopen zaterdag zag ik (26 jaar) de Rolling Stones voor het eerst. Ik werd geraakt door de prachtige muziek, de tomeloze energie en het plezier dat ervanaf spatte. Als er een volgende keer komt, twijfel ik geen moment en wil ik weer zo’n mooie avond beleven. Weet de NRC-recensent zeker dat hij naar hetzelfde concert is geweest als ik?

Correcties/aanvullingen

Hugh Hefner

In het artikel Eeuwig jonge playboy in satijnen pyjama (28/9, p. C3) staat dat vele beroemde vrouwen voor het blad Playboy uit de kleren gingen, onder wie Deborah Harry, Laura Hutton, Drew Barrymore en Madonna.

Deborah Harry en Lauren Hutton – dus niet Laura, zoals wij schreven – poseerden nooit naakt voor Playboy. Zij werkten als Playboy bunny (serveerster) in een van de clubs van Playboy-baas Hugh Hefner, die afgelopen woensdag overleed.