Zeker zeventien doden bij gevechten in Kameroen

De doden vielen bij demonstraties in de Engelssprekende regio’s, die zich gemarginaliseerd voelen.

Demonstranten in het Engelssprekende Douala.
Demonstranten in het Engelssprekende Douala. Foto Joel Kouam / Reuters

Bij gevechten in Kameroen tussen demonstranten en regeringstroepen zijn sinds zondag zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters maandag op gezag van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Ook werden zeker veertig mensen gearresteerd.

Twitter avatar amnestypress amnestypress “The worrying escalation witnessed over the weekend has now reached a crisis point” @AmnestyWARO confirms 17 dead in #Cameroon protests

Het geweld vond plaats in een Engelssprekende regio waar een separatistische beweging de laatste tijd aan kracht wint. Aanhangers daarvan vinden dat hun gebied gemarginaliseerd wordt door de Franstalige president Paul Biya, die al bijna 35 jaar de scepter zwaait over het Afrikaanse land. Het staatshoofd zegt niet open te staan voor gesprekken over afscheiding.

Geweld

Volgens ooggetuigen openden regeringstroepen het vuur op demonstranten, soms van dichtbij. Ook werd vanuit legerhelikopters geschoten. In het gebied zijn veel militairen gestationeerd. Tienduizenden mensen waren de straat op gegaan om te betogen voor meer autonomie.

De onvrede in de Engelssprekende gebieden speelt al langer, maar is sinds vorig jaar heftiger geworden. Circa 57 procent van de Kameroense bevolking spreekt Frans, tegenover 25 procent Engels.

Amnesty roept de Kameroense overheid op zich te onthouden van geweld. De organisatie maande ook demonstranten om uitsluitend op vreedzame wijze te protesteren.