Vijf aanhoudingen in mestfraudezaak Noord-Brabant

Gesjoemel Twee veehouders en drie medewerkers uit een bedrijf in Stevensbeek zouden hebben gesjoemeld met mestmonsters.

In Noord-Brabant zijn vijf personen aangehouden op verdenking van mestfraude
In Noord-Brabant zijn vijf personen aangehouden op verdenking van mestfraude Foto Fromthepolder

In een strafrechtelijk onderzoek naar mestfraude zijn maandagochtend in Noord-Brabant vijf mensen aangehouden. Het gaat om twee veehouders en drie medewerkers van een bedrijf uit Stevensbeek dat mest verhandelt en vervoert.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hielden de vijf aan op verdenking van het sjoemelen met mestmonsters en valsheid in geschrifte. De vijf zouden zo de wettelijke regels omzeilen die Nederland moet beschermen tegen het illegaal dumpen van mest. Daardoor raakt het grondwater ernstig vervuild.

Bemonsteringsapparatuur

Om controle te houden over de meststromen heeft de overheid de mestsector verplicht om vrachtwagens, waarmee mest wordt vervoerd, uit te rusten met apparatuur. Die neemt automatisch een monster van de lading en verzegelt het monster in een pot. „De veehouders en medewerkers van het loonbedrijf worden ervan verdacht dat zij deze bemonsteringsapparatuur aangepast hebben zodat de monsters niet goed worden verzegeld”, aldus de NVWA in een verklaring.

De wagens waarvan de apparatuur gemanipuleerd zou zijn, zijn van Loon- en Grondverzetbedrijf W. Arts in Stevensbeek, aldus bronnen in de sector. Het gaat om een middelgroot familiebedrijf dat actief is in Oost-Brabant. Het bedrijf wil geen commentaar geven. Een van de aangehouden veehouders is een kalverboer uit Stevensbeek.

Het manipuleren van mestmonsters is een van de manieren waarop gefraudeerd wordt. Volgens de politie is sprake van georganiseerde criminaliteit, zo blijkt uit het dit jaar verschenen Nationaal dreigingsbeeld 2017.

Volgens dit rapport is het, ondanks maatregelen van de overheid, relatief eenvoudig om te frauderen. Daarentegen is het lastig en arbeidsintensief om mestfraude te ontdekken. Met de mestafzet in Nederland was in 2015 zo’n half miljard euro gemoeid.

Controle geïntensiveerd

Na signalen over grootscheepse fraude met de mestboekhouding door agrariërs heeft de NVWA de controle geïntensiveerd. Politie en NVWA deden eerder dit jaar een onderzoek naar mestfraude in Friesland. In januari werden woningen doorzocht en twee mensen aangehouden.

Lees ook: Met meer melk kwam er meer mest, te veel mest

In november 2016 werden invallen gedaan bij mesttransportbedrijf Daas in Wintelre, bij Eindhoven. Het Openbaar Ministerie verdenkt deze onderneming voor 10,9 miljoen euro te hebben gefraudeerd met de administratie van de mestladingen en met mesttransporten. Op het bedrijfspand, een woonhuis en 28 andere panden en percelen in Brabant en Zeeland is conservatoir beslag gelegd.

Sinds 2012 wordt ook een mesttransportbedrijf in het Brabantse Lierop verdacht van grootschalige mestfraude. De verdachten in deze vijf jaar oude zaak staan deze maand voor de rechter.