Tot zeker 9 januari

Bestand van kracht in Colombia tussen bewind en ELN-guerrillero’s

In Colombia is zondag een bestand van kracht geworden tussen de regering en de marxistische guerrillabeweging ELN. Het is gepland tot 9 januari en kan worden verlengd. De ELN is met ongeveer tweeduizend leden veel kleiner dan de guerrillabeweging FARC, waarmee de regering in Bogota eerder een vredesakkoord heeft getekend. De ELN is sinds februari in gesprek met de regering, maar is de afgelopen maanden doorgegaan met ontvoeringen en bomaanslagen op oliemaatschappijen. De ELN, het Nationale Bevrijdingsleger, is in 1964 opgericht door sympathisanten van Cuba en guerrillaheld Che Guevara en door priesters die sympathiseerden met de bevrijdingstheologen, die probeerden de leren van Marx en Jezus te verzoenen. (Reuters, AFP)