Tientallen bruiloften

Eerste Duitse homohuwelijken gesloten – wel als man en vrouw

Op de eerste dag dat het homohuwelijk mogelijk werd in Duitsland zijn zondag enkele tientallen stellen in de echt verbonden. De eerste waren de 59-jarige Karl Kreile en de 60-jarige Bodo Mende, die elkaar in Berlijn-Schöneberg het ja-woord gaven. De Bondsdag is in juni akkoord gegaan met het homohuwelijk nadat bondskanselier Merkel had gezegd dat het standpunt hierover afhankelijk moet zijn van het geweten en niet van partijdiscipline. Daarop stemden de meeste sociaal-democratische coalitiegenoten en een kwart van haar eigen CDU/CSU alliantie vóór - Merkel zelf niet. Omdat de ambtelijke software nog moet worden bijgewerkt, worden de partners in een homohuwelijk nog tot volgend jaar geregistreerd als ‘man’ en ‘vrouw’. (Reuters)