Springruiters winnen de Nations Cup na ‘thriller’

Paardensport Voor de tweede keer hebben de Nederlandse springruiters de finale van de FEI Nations Cup gewonnen, in Barcelona.

Michel Hendrix maakte geen fouten maar overschreed wel de tijd.
Michel Hendrix maakte geen fouten maar overschreed wel de tijd. Foto JIM HOLLANDER/EPA

De Nederlandse springruiters hebben in Barcelona de finale van de FEI Nations Cup gewonnen. Daarmee herhaalden ze het succes van 2014.

De Nederlandse ploeg haalde zaterdagavond op Real Club de Polo, de plek waar de Nederlandse springruiters 25 jaar geleden olympisch teamzilver veroverden, met slechts één tijdfoutje de titel binnen.

Jur Vrieling (met zijn paard Glasgow) en Harrie Smolders (Don) legden het parcours foutloos af. Michel Hendrix (Baileys) liet eveneens alle balken liggen, maar overschreed de tijd. Nederlands kampioen Marc Houtzager (Calimero) maakte wel een springfout, maar zijn vier strafpunten werden weggestreept.

Amerika tweede

Het team van de Verenigde Staten eindigde in Barcelona als tweede met vier strafpunten, de ploeg van België werd derde. „Een thriller. Ik ben heel blij”, reageerde bondscoach Rob Ehrens. „Hier doen de beste acht landen van de wereld mee. En dan winnen. Mijn ruiters hebben het fantastisch afgemaakt.”

De finale begon twee uur later dan gepland omdat een van de lichtmasten het begaf. „De ruiters zijn profs. Die hebben daar geen last van. Alle landen reden heel sterk, het was een mooie strijd. Dit is een hele mooie afsluiting van het seizoen”, aldus Ehrens.

Smolders voelde de druk als laatste ruiter, maar leverde een foutloze ronde af met zijn hengst Don. „Het liep fantastisch. We waren alle vier super scherp en de paarden waren super in vorm”, zei Smolders.

Vrieling zette als eerste ruiter van team Oranje een ‘nul’ op het scorebord. Hij moest zijn hengst Glasgow maar liefst drie keer opwarmen door het latere begin van de wedstrijd. „Het was niet ideaal. Maar hij had gelukkig nog genoeg energie over. Hij sprong top”, zei Vrieling na afloop van zijn ronde.

In 2014 won de Nederlandse equipe ook de Nations Cup in Barcelona. Destijds trad de springploeg aan met Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten en – toen ook al – Jur Vrieling. (ANP)