Referendum Catalonië

‘Catalonië zal zich niet abrupt afsplitsen van Spanje’

Einde slowblog, dit is wat we weten

Wij sluiten voor nu dit blog af. Dit is wat we nu weten over de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië.
 • De Catalaanse president Carles Puigdemont wil niet “op traumatische wijze” afgesplitst worden van Spanje.
 • De resultaten van het referendum zullen de komende dagen hoogstwaarschijnlijk nog niet aan het parlement aangeboden worden. Dat betekent dat de onafhankelijkheid niet officieel afgeroepen zal worden.
 • Er is, volgens president Puigdemont, nog geen contact geweest tussen de Spaanse en Catalaanse regeringen.
 • Puigdemont heeft opgeroepen tot een verwijdering van alle Spaanse politie in de regio van Catalonië. Ook zullen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het geweld tijdens het referendum vervolgd worden, volgens de president. Spanje heeft nog niet op gereageerd.
 • Europese leiders en de Europese Commissie roepen Spanje en Catalonië op om met elkaar in gesprek te gaan.
 • De Spaanse regering heeft vooralsnog niet gereageerd.
 • Vreedzame protesten in Spanje

  Op verschillende plekken in Spanje demonstreren Catalanen tegen de Spaanse overheid. Zo verzamelden enkele duizenden demonstranten zich voor het paleis van de Catalaanse regering in Barcelona. Sommigen van hen hebben hun mond afgeplakt met rode tape, anderen hebben hun handpalmen wit geschilderd.

  Volgens NRC-correspondent Koen Greven beelden de demonstranten uit dat ze zich monddood voelen, na de ongeldigverklaring van het Catalaanse referendum door de Spaanse regering. De witte hand staat voor het feit dat zij "geen hand in de democratie" hebben. De demonstraties lijken rustig te verlopen.

  Woensdag zullen naar verwachting ook veel Catalanen staken.

  Catalaanse president: nog niet meteen afsplitsing van Spanje

  De Catalaanse leider zegt dat Catalonië niet "op traumatische wijze" afgescheiden zal worden van Spanje. Puigdemont vraagt om "nieuwe verstandshoudingen." Hij zei tijdens de persconferentie dat de resultaten van het referendum vandaag nog niet aangeboden zullen worden aan het regio-parlement, ook morgen is volgens de leider onwaarschijnlijk.

  Dit betekent dat een Catalaanse onafhankelijkheid de komende dagen hoogstwaarschijnlijk niet uitgeroepen zal worden.

  Lees ook: Hoeveel Catalanen willen echt weg uit Spanje? - en elf andere vragen over het referendum

  Duitsland en Nederland reageren

  Premier Mark Rutte en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmar Gabriel, dringen aan op gesprekken tussen de Spaanse en Catalaanse regering. Dit melden persbureaus ANP en Reuters.

  Volgens Gabriel is het "van vitaal belang" dat wordt voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. "We roepen alle partijen op om in dialoog te proberen dit tot rust te brengen," zei Rutte.

  Puigdemont: 'Europese Unie moet ingrijpen'

  Carles Puigdemont vindt dat de Europese Unie moet helpen bij het oplossen van de problemen tussen Catalonië en Spanje. De leider heeft naar eigen zeggen nog geen contact gehad met de Spaanse regering sinds het referendum.

  Twitter avatar catalangov Catalan Government President @KRLS: "There has been no contact with the Spanish government. This is regretful. We have a political problem, not one for police"

  Een student protesteert na de gewelddadigheden tijdens het referendum. Foto Pierre-Philippe Marcou/AFP

  Puigdemont: 'Referendum is bindend'

  Volgens de Catalaanse president Carles Puigdemont is het onafhankelijkheidsreferendum bindend. Dit zei de Catalaanse leider tijdens een persconferentie na het spoedberaad met zijn regering.

  President Puigdemont arriveert bij de persconferentie. Foto Albert Gea/Reuters

  'Spaanse politie wordt vervolgd'

  De Catalaanse regering zal de mensen vervolgen die verantwoordelijk zijn voor het geweld tijdens het referendum op zondag, zei regio-president Carles Puigdemont maandag tijdens een persconferentie. Ook riep Puigdemont op tot de verwijdering van alle Spaanse politie in de regio van Catalonië.

  Europese Commissie: referendum is illegaal

  De Europese Commissie (EC) noemde het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum maandag illegaal, in navolging van de Spaanse regering. Dit meldt persbureau Reuters. Volgens de EC is “de Catalaanse kwestie” iets wat Spanje intern moet oplossen. De Commissie dringt erop aan dat de Catalaanse en Spaanse regeringen met elkaar in gesprek moeten gaan. Ook benadrukte zij dat geweld geen oplossing is en riep ze op tot eenheid.

  Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, zal woensdag in gesprek gaan met de Spaanse premier Mariano Rajoy, volgens Reuters.

  Een Catalaanse man demonstreert voor het gebouw van de Europese Commissie. Foto Francois Lenoir/Reuters

  Artikel 155

  Rafael Catalá Polo, de Spaanse minister van Justitie, heeft maandagochtend gedreigd de Catalaanse autonomie op te schorten als de Catalaanse regering onafhankelijkheid uit zal roepen.

  De Spaanse regering zou artikel 155 van de Grondwet in kunnen roepen, wat zou betekenen dat het Catalaanse zelfbestuur per direct wordt opgeheven. De regio zou dan meteen onder Spaans gezag komen te vallen.

  Catalá Polo zei tijdens een televisieinterview:

  "Het is onze taak om problemen op te lossen en dat is wat we zullen doen, ook als de maatregelen pijnlijk zijn. Als iemand onafhankelijk verklaart, moet we ze vertellen dat dat niet kan.”

  Ook zei de minister dat de Spaanse premier Rajoy heeft aangedrongen "de volledige kracht van de wet" te gebruiken, mocht dat nodig zijn.

  Volgens NRC-correspondent Koen Greven lijkt alles erop dat de Catalaanse regering onafhankelijkheid uit gaat roepen. Hij verwacht ook dat de Spaanse regering "gelijk terug zal slaan".