Schutter Las Vegas was een rustige pensionado, ‘geboren op de vlucht’

Schutter Las Vegas Wie was Stephen Paddock, de dader van de schietpartij in Las Vegas van maandag?

„We hebben op dit punt geen band met een internationale terroristische organisatie vastgesteld.”
„We hebben op dit punt geen band met een internationale terroristische organisatie vastgesteld.” Foto David Becker

Waarom schoot Stephen Paddock 59 mensen dood en verwondde hij er honderden, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg?

Het motief van de dader van het grootste schietincident in de geschiedenis van de VS is nog een groot raadsel. Terreurgroep Islamitische Staat eiste maandag de aanslag op, maar volgens de politie in Las Vegas is er geen aanwijzing dat Paddock (64) banden had met een terreurorganisatie. IS heeft eerder ten onrechte aanslagen geclaimd. Sheriff Joseph Lombardo van Las Vegas zei dat de autoriteiten uitgaan van een „eenzame wolf”. FBI-agent Aaron Rouse zei op een persconferentie: „We hebben op dit punt geen band met een internationale terroristische organisatie vastgesteld.”

Lees ook deze reportage van correspondent Guus Valk over ‘the day after‘: In Las Vegas is alles alweer bij het oude

Paddocks broer Eric zei tegen Amerikaanse media dat er geen enkel voorteken was voor de daad van zijn broer. De 64-jarige Stephen was een rustige pensionado, twee keer gescheiden, zonder kinderen. „Hij gokte en at wel eens een burrito”, zei zijn broer. Vanuit zijn woonplaats Mesquite, een seniorenplaatsje op ruim 100 km afstand van las Vegas, ging Stephen regelmatig een paar dagen naar de stad om er op hoog niveau te gokken, vooral met poker, om tienduizenden dollars. In het verleden werkte Paddock als accountant, en bij een defensiebedrijf, en met zijn broer investeerde hij soms in vastgoed. Maar gokken was de laatste decennia zijn beroep. Volgens zijn broer Eric was Stephen met dit alles flink rijk geworden. „Hij was multimiljonair.”

Zoons van een bankovervaller

De Paddocks zijn zoons van een bankovervaller die lange tijd voortvluchtig was. Ze zijn „geboren op de vlucht”, zei Eric tegen The Washington Post. Stephen woonde in Texas, Californië en lange tijd in Florida, waar zijn familie nog steeds woont. Met zijn 89-jarige moeder en zijn broer had Paddock voor het laatst twee weken geleden contact, toen orkaan Irma Florida teisterde.

In 2013 verhuisde hij vanuit Florida naar Mesquite, samen met zijn vriendin Marilou Danley, een 62-jarige vrouw uit Australië. Zij werd maandag aanvankelijk genoemd als mogelijke kamergenoot van Paddock in het Mandalay Bay Hotel en gezocht door de politie. Later op de dag bleek dat ze in het buitenland zat. De politie verklaarde dat ze niet betrokken was bij de aanval.

Lees ook: Schietpartij lijkt wapendebat nog niet te beïnvloeden

Paddock was bij de politie in Vegas alleen bekend vanwege een verkeersovertreding. Met de politie in Mesquite kwam hij nooit in aanraking. Hij bezat een vliegbrevet, twee kleine vliegtuigjes en een jachtvergunning voor Alaska. Volgens zijn broer bezat Stephen verschillende vuurwapens en een jachtgeweer, maar ten tijde van zijn verhuizing naar Mesquite geen automatisch wapen. In Paddocks hotelkamer in het Mandalay Bay, waar hij op 28 september had ingecheckt, werd een groot arsenaal aan zware vuurwapens aangetroffen. Volgens CNN was met sommige wapens geknutseld, ze sneller konden vuren. Uit een analyse door de New York Times van het geluid op opnames van de aanval blijkt dat minutenlang 90 schoten per 10 seconden klonken. Bij een huiszoeking in zijn huis in Mesquite vond de politie nog meer wapens en munitie.

Paddocks broer Eric zei huilend dat het nieuws de familie als een „meteoriet” heeft geraakt. „We hadden geen idee”, zei hij tegen Reuters. „We vinden het afschuwelijk. We zijn verbijsterd en onze condoleances gaan uit naar de slachtoffers.”

Bekijk ook de fotoserie: Op de vlucht voor schoten in Las Vegas

Dit artikel is dinsdag 3 oktober om 10:20 geactualiseerd.