Rockster Tom Petty (66) overleden

De gitarist en zanger scoorde hits met Mary Jane’s Last Dance en Refugee. Hij kreeg een hartstilstand.

Archieffoto uit 2016 van Tom Petty tijdens een show in New York.
Archieffoto uit 2016 van Tom Petty tijdens een show in New York. Foto Eduardo Munoz / Reuters

De Amerikaanse rockster Tom Petty is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dat meldt een woordvoerder namens de familie. Petty lag sinds maandagmiddag (lokale tijd) in een ziekenhuis in Los Angeles na een hartstilstand.

Petty werd bewusteloos in zijn huis in Malibu aangetroffen. Hij werd naar een ziekenhuis in LA overgebracht. Pogingen om de rockster te reanimeren waren volgens zijn management zonder succes.

Tom Petty and the Heartbreakers

De Amerikaan Tom Petty werd geboren in Gainesville, Florida en begon al op jonge leeftijd met het maken van muziek. Na een reeks omzwervingen langs verschillende bands brak hij eind jaren ’70 door met de Heartbreakers, een groep die hij vormde met jeugdvriend en medegitarist Mike Campbell en toetsenist Benmont Tench. Later voegden ook bassist Ron Blair en drummer Stan Lynch zich bij het trio.

De band wist zich te onderscheiden met muziek die te kenmerken was als een mix van blues- en rootsrock. Ze bouwden daarmee voort op onder meer de Byrds. Het album Damn the Torpedoes (1979) was hun eerste succes in thuisland Amerika, onder meer door de single Refugee.

De Heartbreakers kennen wisselend succes in de jaren ’80. In 1986 wordt de groep gevraagd op tournee te gaan Bob Dylan. De kennismaking tussen de zanger en Petty bevalt zo goed dat ze samen werk schrijven. Met de single Jammin’ me, van de hand van Dylan, scoort de gitarist wederom een hit.

Eind jaren ’80 gaat Petty zijn eigen weg en sluit hij zich onder meer aan bij de gelegenheidsformatie Travelling Wilburys, een van de grootste supergroepen aller tijden met ook Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne (ELO) en Roy Orbison. Met Handle With Care hadden ze een wereldwijde hit. De groep maakte twee albums maar stopte na het overlijden van Orbison en diens beoogde opvolger Del Shannon.

Solo

Petty gaat daarna de samenwerking aan met Jeff Lynne. De frontman van de band Electric Light Orchestra (ELO) produceert Petty’s eerste soloplaat Full Moon Fever. De zanger toont zich daarop opnieuw een popsmid van buitenklasse met onder meer de hit Free Fallin’.

Het bandbloed kroop echter waar het niet gaan kon en Petty sloot zich in 1991 weer aan bij The Heartbreakers. Samen maakten ze hun succesvolste album tot dan: Into the Great Wide Open. Een samenwerking met succesproducer Rick Rubin levert Petty in 1994 een MTV Video Music Award op voor het over drugsgebruik gaande nummer Mary Jane’s Last Dance.

Nadat drummer Stan Lynch in 1995 uit de Heartbreakers is gestapt, voegt voormalig Nirvana-lid Dave Grohl zich bij de groep van Petty. Die vertrekt echter al snel weer om plaats te maken voor de definitieve vervanger Steve Ferrone.

In 2002 wordt Petty opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en verschijnt het album The Last DJ. De zanger neemt daarin de in zijn ogen geldverslindende entertainmentindustrie op de hak. De plaat wordt echter maar matig ontvangen.

Laatste album: Hyponotic Eye

Tom Petty and the Heartbreakers blijven ook in dit decennium actief maar grote hits scoorden ze niet meer. Onlangs rondden ze een tournee af ter gelegenheid van hun veertigjarige jubileum.

Petty maakte uiteindelijk dertien platen met de Heartbreakers, waarvan Hypnotic Eye uit 2014 de laatste was. De gitarist verkocht tijdens zijn leven meer dan 80 miljoen albums.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht baseerden wij ons op de berichtgeving van CBS News, die het overlijden van Petty op gezag van politiebronnen meldden. Later kwam TMZ met een artikel naar buiten waarin het overlijden van Petty werd ontkend. CBS zou op dat moment verkeerd zijn geïnformeerd door lokale politiediensten en heeft zijn bericht inmiddels aangepast. Deze informatie hebben wij aan het oorspronkelijke bericht toegevoegd.