Nieuwszoekmachine

Google geeft websites die artikelen gratis aanbieden geen voorrang meer

Foto PRAKASH SINGH/AFP
Foto PRAKASH SINGH/AFP

Google past zijn nieuwszoekmachine aan, zodat deze niet langer voorrang geeft aan nieuwssites die de eerste artikelen gratis weggeven. Google komt in plaats daarvan met beleid dat uitgevers zou moeten helpen makkelijker geld te verdienen met nieuws. Het zogeheten 'first-click-freebeleid' van Google is al langer omstreden. Veel nieuwsorganisaties stellen dat het hun verdienmodel ondergraaft. Zij wijzen daarbij ook op de dominante marktpositie van Google, die ervoor zorgt dat bedrijven moeilijk om de internetgigant heen kunnen. Google ging er lange tijd van uit dat consumenten dankzij de gratis artikelen uiteindelijk meer betaalde abonnementen zouden afsluiten. Dat bleek in de praktijk evenwel niet het geval. (ANP)