Machtsstrijd

Ex-topman Uber verrast opvolger

Oprichter Travis Kalanick van Uber heeft vrijdag de benoeming van twee bestuurders bekendgemaakt. De benoeming was een verrassing, omdat iedereen ervan uitging dat de voormalige bestuursvoorzitter na tal van incidenten op weg naar de uitgang was. Onlangs trad Dara Khosrowshahi als bestuursvoorzitter toe tot Uber, het techbedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Een van de belangrijkste opdrachten voor Khosrowshahi is het reorganiseren van het bestuur. Uber verklaarde vrijdag verrast te zijn door Kalanicks handelswijze. Hij heeft de voormalige bestuursvoorzitter van Xerox, Ursula Burns, en oud-topman John Thain van Merrill Lynch aangezocht. Aandeelhouders zijn verdeeld over de vraag of Kalanick in het bestuur kan blijven en of hij gerechtigd is anderen te benoemen. (Reuters)