Maar wat doe je met de kinderen die vrij zijn?

Dichte scholen Door de staking kunnen meer dan een miljoen kinderen niet naar school. Musea, pretparken en andere initiatieven bieden een uitkomst voor ouders.

Robin van Lonkhuijsen / ANP

„Ik vind het erg belangrijk dat kinderen overdag stilzitten en zich vervelen”, zegt cabaretier Micha Wertheim. „En dat kunnen ze donderdag niet.” Donderdag staken door het hele land de basisschoolleraren. Meer dan een miljoen kinderen kunnen die dag niet naar school. „Al die ouders denken: wat moeten we nu met ze doen?”, zegt Wertheim. „Overigens een bewijs hoe zwaar het lerarenbestaan is, want die moeten dat elke dag bedenken.”

Dus wat bedacht de cabaretier? Wertheim voert donderdag een eenmalige theatervoorstelling op, speciaal voor kinderen, in de Kleine Komedie in Amsterdam. „Dan komen ze zich maar bij mij vervelen.”

Initiatieven zoals dat van Wertheim worden aankomende donderdag door het hele land georganiseerd om kinderen, en hun ouders, iets te doen te geven.

Musea als het Groninger Museum en het Gemeentemuseum in Den Haag openen gratis hun deuren voor kinderen en begeleiders. „Nou ja, we zijn altijd gratis voor kinderen”, zegt Karina Smrkovsky van het Groninger Museum, „maar op 5 oktober ook voor de ouders. Op vertoon van je kind, zeg maar.”

Lees ook: ‘Ouderwets of niet, staken heeft nog altijd zin’

Ook commerciëlere initiatieven zijn er legio. Aan al die kinderen die normaal in de lesbanken zouden zitten, is ineens geld te verdienen. Pretparken als de Apenheul, Avonturenpark Hellendoorn, Amusementspark Tivoli, de Julianatoren in Apeldoorn en het Dolfinarium zien brood in de staking. Allemaal lokken ze ouders op 5 oktober met korting voor de kinderen.

Skihal SnowWorld organiseert voor kinderen tijdens de staking een ‘mini-winterkamp’. De Rotterdamse hockeyclub Victoria biedt een speciale clinic georganiseerd door de ‘minicommissie’. Sportcentrum Kardinge in Groningen heeft donderdag een ‘Zomersportweek’: ouders kunnen hun kinderen er voor negen uur brengen en om vijf uur weer ophalen.

„Nederland op zijn mooist”, zegt Jan van de Ven van PO in actie, de groep die het initiatief tot de staking heeft genomen. „Dat ondernemers zelfs hier kansen in zien. Maar als Den Haag niet luistert, en het aantal stakingsdagen verdubbelt, dan moeten we nog maar even zien hoe lang dit leuk blijft.”

Wettelijk verplicht tot opvang

De staking is voor lang niet alle ouders problematisch. Door het hele land zullen kinderdagverblijven ook overdag de buitenschoolse opvang openen, zegt Saskia Speelman van de Brancheorganisatie Kinderopvang. „Velen van hen doen dat die dag speciaal óók voor ouders die niet bij de kinderopvang staan ingeschreven.”

Lukt het je als ouder echt niet om iets te verzinnen, dan kun je altijd nog bij je basisschool aankloppen. „Scholen zijn wettelijk verplicht om te faciliteren dat kinderen ergens terechtkunnen”, zegt Jan van de Ven van PO in actie. „Maar wij horen geen geluiden van ouders die nu echt in de problemen zitten.”

Ook bij de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, werken ouders van wie donderdag de kinderen niet naar school kunnen. Daar hebben ze een andere oplossing gevonden, vertelt medewerker Ad Veen: „Bring your kid to work day. Kunnen we meteen onze strategische agenda op ze toetsen. In jip-en-janneketaal natuurlijk, hoor.”