In Nevada kom je heel simpel aan een wapen

Schietpartij Las Vegas Een arsenaal aan wapens had de schutter van Vegas op zijn hotelkamer. Wapens zijn in Nevada alomtegenwoordig.

Mensen zoeken dekking tijdens de schietpartij bij een concert in Las Vegas, op zondagavond 1 oktober.
Mensen zoeken dekking tijdens de schietpartij bij een concert in Las Vegas, op zondagavond 1 oktober. Foto David Becker/AFP

Drieëntwintig wapens had Stephen Paddock (64), de schutter die maandag 59 bezoekers van een countryfestival doodschoot, meegenomen naar het Mandalay Bay-hotel in Las Vegas. Maandagavond was nog niet bekend welke soort wapens Paddock minutenlang leegschoot op het nietsvermoedende concertpubliek.

Volg de laatste ontwikkelingen via ons liveblog.

Te oordelen naar het geluid op de beelden die slachtoffers en ooggetuigen met hun telefoons maakten, ging het voornamelijk om automatische wapens. De ondersheriff van Las Vegas sprak van ‘rifles’, geweren. Hoe dan ook, vanuit het raam van zijn hotelkamer op de 32ste verdieping hoefde Paddock alleen maar ruwweg te richten op de samengepakte menigte op het festivalterrein aan de overkant van de Las Vegas Boulevard om tal van slachtoffers te kunnen maken.

Een vrouw zit op een stoeprand, vlakbij de locatie van de schietpartij. Foto John Locher/AP
Mensen vluchten voor de schietpartij. Foto David Becker/AFP
Een man ligt op een vrouw terwijl anderen vluchten voor de schietpartij. Foto David Becker/AFP
Een politievrouw zit tijdens de schietpartij achter een politieauto. Foto John Locher/AP

Machine gun tourism

Paddock was afkomstig uit Mesquite, een plaatsje op 130 kilometer van Vegas. Hij was niet bekend bij de politie. Dat hij zoveel wapens in bezit had, konden de autoriteiten in Nevada niet weten; wapenbezit wordt in de staat niet geregistreerd. Wie een wapen koopt bij een officiële handelaar ondergaat alleen de federaal verplichte snelle achtergrondcheck via de computer. Wie geen strafblad heeft, niet illegaal is en boven de 18, komt daar al snel doorheen.

Nevada behoort tot de staten met ruime wapenwetten en een sterke wapencultuur. Machine gun tourism, waarbij klanten op schietbanen voor hun plezier met zware automatische wapens in de weer mogen, is er een stevige bron van inkomsten. Wie in Nevada eenmaal een vergunning heeft voor één wapen, mag zonder verdere problemen nieuwe wapens aanschaffen. Er is geen limiet op de hoeveelheid munitie die iemand mag bezitten.

Daarnaast is sinds 2016 een zogeheten ‘preemptive state law’ van toepassing, wat betekent dat lagere overheden of particuliere instellingen het dragen van een wapen niet zomaar mogen verbieden. Toch is het aantal wapenbezitters in Nevada, voor zover althans bekend, niet extreem hoog: ongeveer 37 procent van de inwoners heeft er een wapen, waarmee de staat in de Amerikaanse middenmoot valt. Wapenbezit in de VS komt verhoudingsgewijs vaak voor bij blanke mannen, plattelandsbewoners en Republikeinen. Al deze groepen zijn in Nevada ruim vertegenwoordigd.

Bekijk ook de in beeld: Op de vlucht voor schoten in Las Vegas

Knooppunt wapenhandel

Nevada staat privépersonen toe hun wapen te verkopen zonder achtergrondcheck, en het erkent de vergunningen om onzichtbaar een wapen te dragen (concealed carry) van 23 andere staten. De staat heeft nauwelijks restricties op semi-automatische wapens en munitievoorraden. Het maakt Nevada tot een knooppunt van legale en illegale wapenhandel. Bij misdaden in buurstaat Californië, dat juist strenge wapenwetten heeft, duiken vaak in Nevada verhandelde wapens op.

De situatie leidt tot een bovengemiddeld aantal doden door wapengeweld in de staat. Nevada is een van de 21 Amerikaanse staten waar meer doden door wapengeweld vallen dan in het verkeer. Volgens gezondheidsdienst Centers for Disease Control, dat overlijdensstatistieken bijhoudt, vielen er tussen 2005 en 2014 gemiddeld 14,7 doden door kogels op elke 100.000 inwoners: 44 procent meer dan het nationale gemiddelde. Buitenproportioneel vaak ging het daarbij om zelfdoding. Met 10,3 zelfmoorden op 100.000 mensen is Nevada de vijfde staat van de VS wat zelfdodingen betreft.

Ook Stephen Paddock doodde zichzelf zondagnacht op zijn hotelkamer, voordat de politie hem kon bereiken.

Dit bericht is 3 oktober om 12.23 uur geactualiseerd en aangevuld.

Correctie: in een eerdere versie van dit bericht stond dat Stephen Paddock negentien wapens had. Dit is aangepast naar drieëntwintig.